Video player inladen...

Britse premier May begint nog maar eens aan moeizame Europese missie

De Britse premier Theresa May begint vandaag aan een nieuwe missie om het brexitakkoord met de Europese Unie te onderhandelen. Ze moet een andere regeling uit de brand slepen over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, de zogenoemde "backstop". Maar ook deze nieuwe missie lijkt gedoemd om te mislukken. 

Gisteravond kreeg Theresa May van het Britse parlement het mandaat om opnieuw met de EU te onderhandelen over de "backstop", het mechanisme dat moet vermijden dat er weer een harde grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland.

Maar zowat alle Europese leiders en staatshoofden reageren unaniem: het brexitakkoord staat niet open voor aanpassingen.  

Hoogspanning in Ierland

Ook de Ierse premier Leo Varadkar sluit zich daar volmondig bij aan. In het Ierse parlement benadrukte hij vanmiddag dat er geen sprake kan zijn van een heronderhandeling van het akkoord. 

"Een heronderhandeling ligt niet op tafel", zegt hij. "De boodschap van de Europese Unie is duidelijk. Het echtscheidingsakkoord wordt niet heropend. Er is geen enkele reden om een bijzondere Europese top te organiseren." 

Varadkar hekelde de onzekerheid in Londen over wat de alternatieven voor de backstop kunnen zijn. "Ik weet niet wat de alternatieve regelingen zijn. We zijn al eens op dit spoor beland en ik denk niet dat dat soort regeling bestaat. Daarom hebben we het akkoord dat we nu hebben."

Gesprek met Corbyn

Dat haar opdracht verre van makkelijk wordt -en dat is een understatement- weet May uiteraard ook. "Ze wist duidelijk dat dit geen makkelijk proces zou zijn en dat er aan EU-kant terughoudendheid zou zijn om het akkoord open te breken", zegt haar woordvoerder. 

Deze namiddag zat May al samen met oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour om te proberen op één lijn te komen over de voorwaarden voor de brexit. Ze hadden een "nuttige gedachtewisseling", zo omschrijft een woordvoerder van Labour het gesprek, dat "ernstig en toegewijd" verliep. De twee politici spraken af om nogmaals samen te zitten. 

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen