Video player inladen...

Jan Peumans (N-VA) steunt jonge klimaatbetogers: "Ik zou zeggen: voortdoen"

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) spreekt zijn steun uit voor het klimaatprotest van de jongeren. "Ik zou zeggen: voortdoen", richtte hij zich in "Villa politica" tot onder anderen initiatiefneemster Anuna De Wever. Peumans vindt wel dat de "klimaatspijbelaars" hun protest nu moeten onderbouwen. Volgens Anuna De Wever ontbreekt het de politici dan weer aan een gevoel van urgentie.

"Ik ben altijd van jongs af aan een groene geweest", dixit Peumans. "Ik heb in mijn jonge tijd ook acties ondernomen. Ik vind het goed dat de jeugd opnieuw ziet dat er een aantal thema's zijn in onze samenleving die meer aandacht moeten krijgen."

Nochtans, N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever pleitte eerder voor "ecorealisme" en tegen "doemverhalen" in verband met de klimaatverandering. "Als je jong bent, mag je ook een stukje dromen", vindt Jan Peumans in dat licht. "Of dat nu ecorealisme is, groenen, of extreme groenen..."

Wel zouden de "klimaatspijbelaars" er goed aan doen om het niet enkel bij manifestatieacties te houden, klinkt de raad van Peumans. "Ik denk dat jullie nu een aantal dingen moeten gaan onderbouwen. Jullie hebben betoogd. Nu moeten jullie naar een soort platform van tekst gaan. Dan creëer je volgens mij een nog breder draagvlak."

Anuna De Wever: "Gevoel van urgentie is nog niet aanwezig"

Anuna De Wever apprecieert de steun van Peumans en zegt bezig te zijn met een tekst. De initiatiefneemster van de "klimaatspijbelaars" plaatst daarnaast het "ecorealisme" in vraag. "Ecorealistisch is goed. Maar ik denk dat "realistisch" in de politiek nu iets te laks is. We zullen drastische maatregelen moeten nemen en ik denk dat dat gevoel van urgentie nog niet echt aanwezig is."

Peumans vindt dat die sense of urgency er wel is. "Ik denk alleen dat de oplossing niet zo simpel is. Jullie zijn de generatie die op de achterbank van de auto naar school werd gebracht. Je zou natuurlijk ook kunnen zeggen "We stoppen daarmee"." 

Jullie zijn de generatie die op de achterbank van de auto naar school werd gebracht

Jan Peumans (N-VA), Vlaams Parlementsvoorzitter

Bekijk hier het fragment uit "Villa Politica": 

Video player inladen...

Meest gelezen