Kapermolenpark in Hasselt krijgt vleermuizenkelder

Maandag start de eerste fase van de heraanleg van het Kapermolenpark in Hasselt. Die omvat de herinrichting van de zone rond de vijver, de vernieuwing van het fietspad langs de Demer en de inrichting van een vleermuizenkelder.

De Demer moet voortaan de ruggengraat Devan het park vormen. "We gaan de Demer verbinden met de vijver, zodat die natuurlijker kan vloeien doorheen het park", zegt schepen Joost Venken. "Er komen ook stapstenen langs en door het water, waar je over kan huppelen."

Uitkijkpunt

Er komt ook een nieuw uitkijkpunt: een natuurlijke helling die ook dienst zal doen als zithelling. "De heuvel is toegankelijk voor iedereen en van daaruit krijg je een mooi zicht over heel het park." Langs de zijde van de vijver krijgt die helling een keerwand, en daarin komen nestplaatsen voor oeverzwaluwen en andere vogels. 

Vleermuizenkelder

In de helling wordt een vleermuizenkelder verwerkt. "We denken dat de mensen het wel heel fijn vinden om de vleermuizen te zien", gaat Venken verder. "Vleermuizen hebben het vaak moeilijk om ruimte te vinden omdat huizen steeds beter geïsoleerd zijn. Op deze manier willen we toch plaats bieden aan die diertjes."

In het ideale scenario zal deze eerste fase aan het begin van de zomer afgerond zijn.

Meest gelezen