Klimaatactivisten kapen reclameborden in het hele land met duizenden protestposters

"De verlichting van 1 reclamebord = het verbruik van 3 huishoudens", kopt de affiche die vannacht verspreid is over het hele land. 250 actievoerders kaapten die reclameborden aan stations en bushaltes om zowat 2.000 protestposters op te hangen. Doel: de beleidsmakers aansporen tot actie.

In onder meer Antwerpen, Gent, Oostende en Brussel zijn  vannacht tal van reclameborden overplakt met een poster van "Wakeupyourministers.be". De 250 betrokken actievoerders zeggen daarmee de klimaateisen warm te willen houden bij de politiek. 

"Wij, als burgers van dit land, zullen actie blijven voeren totdat onze beleidsmakers begrijpen dat het hoog tijd wordt om in te grijpen en de huidige spelregels te veranderen. We pikken het niet dat er steeds campagnes zijn om burgers te responsabiliseren, terwijl structurele maatregelen uitblijven en grote bedrijven hun verantwoordelijkheid ontlopen."

De poster geeft zelf het voorbeeld van het verbruik van een verlicht reclamebord: "De verlichting van 1 reclamebord = het verbruik van 3 huishoudens. We willen onze lichten wel doven, maar hou ons niet voor de gek", staat er.

Sociaal rechtvaardig

De actievoerders eisen daarom sociaal rechtvaardige maatregelen, waarbij de bedrijven die het meest bijdragen tot de opwarming van de aarde ook de grootste verantwoordelijkheid moeten dragen. 

"Vandaag willen we tonen dat we talrijk zijn en dat we klaar zijn om ons eigen gedrag aan te passen, maar dat het de verantwoordelijkheid is van de ministers om alternatieven aan te bieden én om iedereen te verplichten deze beweging te volgen."

Verder vragen ze van politici "een ambitieus klimaatplan met concrete en ambitieuze doelstellingen voor het verminderen van broeikasgassen op lange, middellange en korte termijn". Ook moeten de verschillende beleidsniveaus daarrond beter samenwerken.

Meest gelezen