Krijgt bpost binnenkort nog subsidies om kranten te bedelen? 

170 miljoen per jaar. Zo veel krijgt bpost van de federale overheid om kranten en tijdschriften op tijd aan huis te leveren. Een omstreden subsidie, vinden bijvoorbeeld digitale media, en daarom liet minister van Werk Kris Peeters (CD&V) alternatieven bekijken. Dat schrijft De Tijd. De uiteindelijke beslissing is voor de volgende regering.  

De subsidies krijgen onder andere kritiek van dagbladhandelaars. Het contract heeft een negatieve impact op de verkoop van dagbladen in hun krantenwinkels. De Vlaams Federatie van Persverkopers stapte zelfs naar het Europees Hof van Justitie. Ook digitale nieuwssites klagen de subsidies al jaren aan. Zo ook Wouter Verschelden van de nieuwssite Newsmonkey. 

Lees verder onder de tweet: 

Wordt de ophefmakende krantensubsidie van 170 miljoen per jaar aan bpost geschrapt na 2020? Dat is een debat dat vicepremier Kris Peeters (CD&V) nu al wil openen, ook al is de beslissing uiteindelijk voor de volgende regering. "We moeten tijdig klaar zijn om in 2020 een beslissing te nemen. Als daar een wijziging komt, hebben we niet zo veel tijd", vindt Peeters. 

Peeters vroeg daarom een advies aan de Centrale Raad van het Bedrijfsleven (CRB). Zij stellen vier alternatieven voor: 

  • De subsidie kan worden afgeschaft. "Maar dat heeft gevolgen voor de krantensector, en voor bpost", waarschuwt Peeters. 
  • De subsidie kan worden verdergezet. 
  • De dagbladhandelaars kunnen worden betrokken bij de bedeling van de kranten. Zij zouden dan een deel van de subsidie krijgen.
  • Iedereen die een krant bestelt, kan een cheque krijgen, waardoor ze meegenieten van de subsidie. 

Het is niet eenvoudig om onverkort tot een afschaffing te komen. Als dat gebeurt moet dat minstens over een periode uitgesmeerd worden

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V)

De CRB adviseert om de subsidie minstens twee jaar verder te zetten. Peeters lijkt vooral voorzichtig over de optie om de subsidie af te schaffen. "Ik kan me goed voorstellen dat de krantensector er niet van wil weten om de subsidie te schrappen", zegt hij.

"Ook bpost, die hierdoor veel mensen tewerkstelt, zal even de wenkbrauwen fronsen. Het is niet eenvoudig om onverkort tot een afschaffing te komen. Als dat gebeurt moet dat minstens over een periode uitgesmeerd worden", waarschuwt Peeters.

Bpost laat in een reactie weten dat het wil verdergaan met de opdracht, als de staat de subsidies na 2020 verlengt. Het postbedrijf reageert ook op de kritiek van digitale media en benadrukt dat de krantenbedeling belangrijk is: "Het zorgt voor een verscheidenheid aan kwalitatieve informatie, essentieel in de huidige context waarin sociale netwerken steeds meer worden gebruikt om 'fake news' over te brengen."

Beluister hier het interview met Kris Peeters in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen