AFP or licensors

Na meer dan tien dagen mogen migranten Sea Watch toch aan land gaan in Italië

47 migranten die tien dagen geleden op de Middellandse Zee werden gered door een schip van de ngo Sea Watch, mogen nu toch aan land komen in Italië. Dat heeft de Italiaanse premier Giuseppe Conte aangekondigd. Enkele andere EU-lidstaten hebben toegezegd dat ze opvarenden van het schip zullen opnemen.

De 47 migranten werden op 19 januari voor de kust van Libië gered door een schip van de hulporganisatie Sea Watch. Sea Watch is een Duitse ngo, maar het schip, de Sea Watch 3, vaart onder Nederlandse vlag.

De migranten werden naar het Italiaanse eiland Sicilië gevaren, maar daar mochten ze niet aan land gaan. De Italiaanse regering vond dat Nederland verantwoordelijk is voor de opvarenden, maar Nederland volgde die redenering niet. 

Sea Watch spande daarop een zaak aan bij het Europees Hof van de Rechten van de Mens, maar dat besliste gisteren dat Italië de migranten niet moet opnemen. Het moet alleen zien dat de opvarenden de juiste zorg, voedsel en water krijgen.

Toezegging van andere EU-landen

Sinds de populistische regering van de radicaal-rechtse Lega en de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging aan de macht zijn, sluit Italië zijn havens voor reddingsschepen van ngo's. Het wil zo andere EU-landen onder druk zetten om ook migranten op te nemen die via de Middellandse Zee naar Europa komen.

Premier Conte zei dat Duitsland, Frankrijk, Portugal, Malta, Roemenië en Luxemburg hebben toegezegd om migranten van de Sea Watch 3 op te nemen. Enkele van hen zullen in Italië blijven. 

Het is al de tweede keer in korte tijd dat migranten voor de Italiaanse kust vastzitten op de Sea Watch 3. Eind vorig jaar was dat ook al het geval. Toen duurde het 19 dagen voor ze aan land werden gebracht in Malta.

Meest gelezen