Nederlandse luitenant-generaal verwelkomt Belgische keuze voor F-35

De keuze van België voor het Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuig, in navolging van Nederland en verschillende andere Europese bondgenoten, laat toe om de jarenlange samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse luchtmacht voort te zetten. Dat zei de commandant van de Nederlandse luchtmacht, luitenant-generaal Dennis Luyt, in de Texaanse stad Fort Worth, waar de gevechtsvliegtuigen gemaakt worden.

Luitenant-generaal Luyt zei blij te zijn met de beslissing van de Belgische regering van 25 oktober, aan de vooravond van de oplevering van de eerste operationele Nederlandse F-35 van vliegtuigbouwer Lockheed Martin. 
Den Haag bestelde 37 exemplaren van de gevechtsvliegtuigen van de vijfde generatie, die met stealth-technologie uitgerust zijn. Een toestel dat, volgens de constructeur, een 'gamechanger' is in luchtgevechten. De vliegtuigen zijn grotendeels geassembleerd in de VS en voor het overige in Italië. Tegen 2024 moeten ze opgeleverd zijn. Volgens Luyt zullen er waarschijnlijk nog een vijftiental bijkomende F-35's besteld worden.

België bestelde 34 toestellen, die tussen 2023 en 2030 geleverd moeten worden. "Het is een belangrijke stap om het partnerschap tussen onze luchtmachten voort te zetten", zei het hoofd van de Nederlandse luchtmacht. Hij wees erop dat de jachtvliegtuigen van België en Nederland al herhaaldelijk samen operaties hebben uitgevoerd.

  

Meest gelezen