Rutger Bregman.

Nederlandse historicus zet miljardairs op hun plaats in Davos, zijn video gaat nu de wereld rond

Nadat de Nederlandse historicus en opiniemaker Rutger Bregman vorige week de aanwezigen op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos op hun verantwoordelijkheid had gewezen, gaan video's van zijn uithaal nu de wereld rond. "Stop met praten over filantropie en praat over belastingen."

Rutger Bregman zat in een besloten panelgesprek op het Wereld Economisch Forum, om te praten over zijn boek over het belang van een kortere werkweek en over hoe we armoede kunnen bestrijden. Maar hij belandde al erg snel op het thema belastingen en belastingontwijking.

"Dit is mijn eerste keer in Davos en ik vind het een vrij verbijsterende ervaring, om eerlijk te zijn", stelde Bregman voor een zaal vol invloedrijke zakenlui. "Hier landen 1.500 privéjets om Sir David Attenborough te horen spreken over hoe we de planeet kapotmaken. Ik hoor mensen praten over participatie, rechtvaardigheid, gelijkheid en transparantie. Maar bijna niemand spreekt over de echte kwestie van belastingontwijking en over de rijken die gewoon niet hun eerlijke deel betalen."

Volgens Bregman voelt het "alsof [hij] op een conferentie van brandweermannen zit en niemand mag spreken over water". "Er was maar 1 panel dat over belastingontwijking ging. Ik was 1 van de 15 deelnemers daar. Er moet iets veranderen."

"Niet nog eens Bono uitnodigen"

In zijn ogen is het antwoord op de vraag wat de industrie kan doen om sociale achteruitgang te voorkomen heel eenvoudig: "Stop met praten over liefdadigheid en praat over belastingen." Bregman wijst erop dat de VS in de jaren 50, onder de Republikeinse president Eisenhower, miljonairs wel zwaar durfde te belasten.

"We kunnen heel lang praten over al die stomme menslievende stelsels. We kunnen nog maar eens Bono uitnodigen. Maar we moeten over belastingen praten. Belastingen, belastingen, belastingen: al de rest is bullshit, naar mijn mening."

Bernie Sanders tweet

Verschillende Nederlandse kranten citeerden Bregman wel over het thema, maar pas deze week is de video de ronde beginnen doen op sociale media. Alleen al de video in de oorspronkelijke tweet van Bregman is al bijna 500.000 keer bekeken. Intussen heeft de Amerikaanse senator Bernie Sanders de beelden ook de wereld ingestuurd en hebben onder meer de kranten The Guardian en The Independent er een item aan gewijd.

Bregman kreeg in het panel overigens de steun van Winnie Byanyima, de directeur van Oxfam International. Ook zij vindt dat overheden veel meer hun verantwoordelijkheid zouden moeten durven nemen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen