De Wit fotografie

Nederlandse prinses Beatrix opent Rembrandtjaar in Den Haag

De Nederlandse prinses Beatrix, moeder van koning Willem-Alexander, heeft in het Mauritshuis in Den Haag het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw geopend. Op 4 oktober is het 350 jaar geleden dat kunstenaar Rembrandt van Rijn overleed. Tal van musea organiseren speciale exposities. In het Mauritshuis is dat om te beginnen "Rembrandt en het Mauritshuis".

Het Mauritshuis stelt alle achttien schilderijen tentoon die ooit als een Rembrandt zijn verworven: elf echte, vijf afvallers en twee twijfelgevallen die opnieuw worden onderzocht. Het Mauritshuis wil met de expositie tonen hoe er in de loop der tijden tegen Rembrandts werk is aangekeken en hoe ermee is omgesprongen.

Ex-koningin Beatrix mocht al eerste de tentoonstelling bezoeken. Ze kreeg een rondleiding langs onder meer het schilderij "De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp" (zie foto bovenaan artikel). Haar voorvader koning Willem I hield de dreigende veiling van dit werk tegen en wist te regelen dat het in zijn geliefde Mauritshuis kwam.

Niet iedere Oranje ging voorzichtig met de Rembrandts om: stadhouder prins Willem IV liet de hoeken van "Het loflied van Simeon" afzagen, want een ronde top paste beter naast een werk van Gerrit Dou dat ook ronde hoeken had. Ook "Het loflied" bevindt zich nu in het Mauritshuis.

Rembrandt is niet dood, hij leeft nog elke dag

Taco Dibbits, directeur Rijksmuseum

600.000 mensen verwacht

Het Rijksmuseum en het Rembrandthuis in Amsterdam, De Lakenhal in Rembrandts geboorteplaats Leiden en nog andere musea komen met een of meer exposities in het kader van het herdenkingsjaar. NBTC Holland Marketing verwacht dat het evenement 600.000 mensen op de been zal brengen, van wie 250.000 uit het buitenland. Die zouden samen 175 miljoen spenderen aan hun direct aan Rembrandt gerelateerde bezoeken.

"Rembrandt is niet dood, hij leeft nog elke dag", aldus Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits. Het Rijksmuseum toont vanaf half februari alle werken van de meester uit de eigen collectie voor het eerst tegelijk: 22 schilderijen, zestig tekeningen en driehonderd prenten.

Mauritshuis-directeur Emilie Gordenker vindt het herdenkingsjaar een ideale gelegenheid om Rembrandt in "de context van vandaag" te kunnen laten zien. Lakenhal-directeur Meta Knol zegt dat we nog altijd onder de indruk zijn van de tovenaar Rembrandt, maar stelt de vraag of we hem een genie moeten noemen: "Hij heeft het moeten leren, het was een strijd."

Meest gelezen