Rudy Vranckx sprak vorig jaar nog met enkele Belgische IS-vrouwen in Koerdische kampen.

Oma's en kinderpsychologen in open brief: "Laat kinderen Syriëstrijders niet terugkeren zonder hun moeder"

België moet niet alleen de kinderen van Belgische Syriëstrijders terughalen, maar ook hun moeders. Dat vragen 11 oma's van kinderen in Koerdische detentiekampen in een open brief aan minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). De brief staat in De Morgen en werd ook aan onze redactie bezorgd. "De terugreis riskeert voor deze kinderen een onherstelbare hel te worden."

Ons land werkt momenteel samen met internationale organisaties om enkele Belgische kinderen van IS-strijders terug te halen uit Syrië. Er was daarover al langer consensus binnen de regering. Maar vorige maand besliste een rechter in kortgeding dat ons land naast 6 kinderen ook 2 moeders moest repatriëren. En dat is de regering niet van plan.

In een open brief aan minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) en de liberale partijvoorzitter Gwendolyn Rutten vragen 11 oma's van kinderen in Koerdische vluchtelingenkampen om de moeders toch te laten meekomen. Zij willen dat hun dochters thuis "hun verdiende straffen uitzitten", zodat ze de "gruwel van de voorbije jaren kunnen loslaten en vergeten".

"Door voor onze dochters geen gerechtigheid en rechtspraak te laten gelden, geen rechtzetting en herstel toe te laten, zal het voor ons nooit stoppen en nooit kunnen worden afgesloten. De angst en gruwel van de voorbije jaren zullen blijven doorgaan. Dit verdienen onze kinderen en kleinkinderen niet, dit verdienen wij niet, dit verdient niemand."

"Onherstelbare schade"

De ondertekenaars krijgen ook steun van enkele kinderpsychologen. Zij vrezen dat de kinderen en moeders "onherstelbare psychologische schade" zullen oplopen. De moeders omdat zij hun kinderen zullen moeten afgeven, "wetende dat ze hen waarschijnlijk niet meer zullen terugzien", de kinderen omdat "zij opnieuw in een traumatiserende scheidingssituatie terechtkomen zonder beroep te kunnen doen op hun beschermende hechtingsfiguren die hen de voorbije jaren hielpen te overleven."

Is dit de prijs die u hen gaat laten betalen voor de misdaden van hun ouders, die u weigert te berechten?

Kinderpsychologen in de open brief

"De terugreis riskeert voor deze kinderen een onherstelbare hel te worden. Is dit de prijs die u hen gaat laten betalen voor de misdaden van hun ouders, die u weigert te berechten?", schrijven de psychologen.

Bovendien maken zij zich ook zorgen over de toekomst van de kinderen. Want, zo klinkt het nog, wat wanneer ze tieners zijn en zullen te horen krijgen dat ze als baby of peuter werden gescheiden van hun "omdat de samenleving hen weigerde weg te halen uit oorlogsgebied"? "Waarom? Uit angst, uit haat of vergelding? Welke andere, eerder rationele redenen zijn er?"    

Minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD).

De Block: "Ouders zijn verantwoordelijk"

Minister De Block laat, met steun van Rutten, weten dat ze begrip heeft voor de bezorgdheden van oma's en psychologen, maar dat ze ook oog heeft voor het leed van slachtoffers van het geweld van IS. Volgens haar zijn de kinderen wel welkom in ons land, omdat zij nooit zelf voor IS kozen. "We zullen hen hier opvangen en begeleiden, zodat ze kunnen opgroeien tot vrije en zelfstandige mensen." 

De ouders daarentegen hebben er bewust voor gekozen om ons land de rug toe te keren, "en er zelfs tegen te gaan vechten. Meermaals. Daarom vinden we niet dat we verplicht kunnen worden ook hen terug te halen." Volgens haar moeten zij de verantwoordelijkheid dragen voor de gevolgen van de keuzes die zij gemaakt hebben.

Meest gelezen