Rapport Amnesty: "Online boekingsites promoten toerisme in illegale Israëlische nederzettingen"

Airbnb, Booking.com, Expedia en TripAdvisor dragen bij aan mensenrechtenschendingen tegen Palestijnen doordat ze online honderden kamers en activiteiten aanbieden in Israëlische nederzettingen op bezet Palestijns grondgebied, inclusief Oost-Jeruzalem. Dat zegt Amnesty International in haar nieuwe rapport "Destination: Occupation".

Volgens Amnesty spelen de vier bekende toeristische bedrijven niet alleen een belangrijke rol bij het promoten van toerisme in de illegale nederzettingen, maar misleiden ze hun klanten ook consequent door niet te vermelden dat die aanbiedingen zich in de bezette gebieden bevinden. "Zo profiteren ze van de illegale situatie", luidt het.

De organisatie becijferde dat het Airbnb-platform meer dan 300 verblijfsplaatsen aanbiedt in nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Op de website van Booking.com zijn er dat 45. Het TripAdvisor-platform zet meer dan 70 verschillende bezienswaardigheden, rondleidingen, restaurants, cafés, hotels en huurappartementen in de gebieden in de kijker en Expedia vermeldt negen aanbieders van accommodatie, waaronder vier grote hotels, in de nederzettingen.

In november van 2018 kondigde Airbnb aan alle aanbiedingen op de Westbank te verwijderen van hun platform, naar aanleiding van onderzoekswerk uitgevoerd door Al Jazeera en Human Rights Watch. De aankondiging had echter geen betrekking op Oost-Jeruzalem. Amnesty International roept Airbnb op om alle aanbiedingen in nederzettingen op bezet gebied te verwijderen, met inbegrip van Oost-Jeruzalem. Hetzelfde geldt voor Booking.com, Expedia en TripAdvisor.

  

Meest gelezen