Recordaantal mensen nam vorig jaar de trein

De NMBS had vorig jaar bijna 244 miljoen binnenlandse reizigers, dat zijn er 8,6 miljoen meer dan in 2017, een stijging met 3,7 procent. In 2017 was het aantal reizigers ook al fors toegenomen. "Mensen zien de trein ook steeds meer als een alternatief om zich te verplaatsen in hun vrije tijd", zegt de NMBS.

Het aantal binnenlandse treinreizigers blijft structureel groeien - in 2018 dus met 3,7 procent, het jaar daarvoor bedroeg de stijging ook al 3,6 procent.

"De reizigersgroei deed zich in 2018 voor bij alle producten en in alle reizigerssegmenten", zegt Dimitri Temmerman van de NMBS. "Het aantal reizigers dat met een abonnement reist, steeg in 2018 nog sterker dan in 2017.

Zo groeide het aantal reizigers met een woon-werkabonnement in 2018 met 3 procent terwijl dat in 2017 maar 2 procent was. Het aantal reizigers met een schooltreinkaart steeg vorig jaar met 2,5 procent ten opzichte van 1,4 procent in 2017."

Meer vrijetijdsreizigers

Het zijn niet alleen de pendelaars die de trein  verkiezen om aan de files te ontsnappen, de trein wordt ook steeds populairder voor vrijetijdsverplaatsingen. Temmerman: "Dat is het resultaat van een commerciële strategie van NMBS die erop gericht is ook tijdens de daluren meer reizigers aan te trekken."

"In 2018 werd die strategie versterkt met de lancering van een aantal extra voordelige tickets zoals de Mobility Pass voor Autoloze Zondag of het Happy Ticket voor tijdens de eindejaarsperiode."

Meer treinen

"De NMBS speelt in op die groeiende tendens door meer treinen in te leggen", zegt Temmerman. "Sinds december 2017 is het aanbod met 5,1 procent uitgebreid, goed voor gemiddeld zo'n 200 bijkomende treinen per dag.

Het voorstedelijk treinaanbod is uitgebreid en tijdens het weekend is het treinaanbod gedifferentieerd, met op zaterdag meer treinen naar de winkelsteden en op zondag extra studententreinen."

Meest gelezen