Rapper Boef krijgt rijverbod van 18 maanden voor "buitengewoon gevaarlijk" rijgedrag

De Nederlandse rapper Boef (25) mag de komende 18 maanden geen auto meer besturen. Hij kreeg de straf opgelegd vanwege twee grove snelheidsovertredingen in 2016. Op filmpjes die hij op internet plaatste, was te zien hoe hij destijds met bijna 300 kilometer per uur over de snelweg reed. Binnen de bebouwde kom van Tilburg bereikte hij een snelheid van 165 kilometer per uur. 

De rechtbank legde Boef een rijverbod van 30 maanden op, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Daarnaast moet hij 6.500 euro betalen aan het fonds voor verkeersslachtoffers. 

De rechter in Breda noemde het rijgedrag van Boef "buitengewoon gevaarlijk". Hij hield bij de uitspraak rekening met de voorbeeldfunctie die de rapper heeft. "We moeten voorkomen dat andere mensen zijn gedrag gaan kopiëren."

Dat dit gelukkig niet tot slachtoffers leidde, is niet zijn verdienste.

De rechter stelde dat Boef met zijn rijgedrag levensgevaarlijke situaties creëerde. "Argeloze bestuurders van andere voertuigen hadden nooit adequaat op hem kunnen reageren en hij niet op hen. Hij gebruikte de weg als racebaan. Dat dit gelukkig niet tot slachtoffers leidde, is niet zijn verdienste."

Tegelijkertijd hield de rechter rekening met de leeftijd die Boef destijds had. "Hij was in 2016 nog erg jong en heeft zich de afgelopen jaren in positieve zin ontwikkeld. Dat pleit voor hem." Om die reden legde hij een deel van het rijverbod voorwaardelijk op.

Begin vorig jaar kwam rapper Boef in opspraak wegens vrouwonvriendelijke uitspraken. MNM-dj Karolien Debecker weigerde zijn muziek nog te draaien, omdat hij twee vrouwen die hem geholpen hadden, in een videoboodschap "kechs" had genoemd, straattaal voor hoeren.

Hij liep ook al een paar veroordelingen op, zoals taakstraffen voor het beschadigen van een politieauto en het beledigen van een agent. Ook zat hij al eens vast omdat hij zijn achterban opriep om te gaan vechten. 

Meest gelezen