Video player inladen...

Royaltywatcher Mark Van den Wijngaert: "Prins Laurent had Libië-dossier beter discreet geregeld met regering"

Prins Laurent heeft zichzelf in de voet geschoten door de regering-Michel in een brief om steun te vragen om een schadevergoeding van 50 miljoen euro van Libië te krijgen voor een mislukt project van herbebossing. Dat zegt emeritus-hoogleraar en kenner van het koningshuis Mark Van den Wijngaert in "De wereld vandaag". Hij meent dat de prins zijn zaak beter discreet had proberen te regelen.

Volgens Van den Wijngaert is het verrassend dat de prins dit in de openbaarheid probeert te regelen. "Hij had dit eventueel discreet kunnen regelen via een geheime briefwisseling met de regering, maar hij wil dit uitdrukkelijk openbaar maken. Hij wil aan iedereen laten zien dat hij gediscrimineerd is door de regering: dat de regering bedrijven wel geholpen heeft bij het recupereren van Libische tegoeden, maar dat dit bij hem niet het geval is."

De voormalige vzw Global Sustainable Development Trust (GSDT) van prins Laurent had in 2008 een contract afgesloten met de Libische overheid voor een groot herbebossingsproject. Maar een goed jaar later zegde Libië het contract eenzijdig op. In een uitspraak van het hof van beroep in Brussel kreeg de vzw gelijk: de Libische staat moet een schadevergoeding betalen voor de kosten die de vzw al gemaakt had voor het project. Dat geld is er nog altijd niet. 

Volgens Van den Wijngaert is het onmogelijk voor een premier, iemand die aan het hoofd staat van de uitvoerende macht, om zich te gaan inlaten met rechterlijke uitspraken. "De grondwet verbiedt dat uitdrukkelijk. De scheiding van de machten maakt zoiets onmogelijk." De premier kan dus niet ingaan op de vraag van prins Laurent.

De prins had de hele zaak ook discreet kunnen proberen te regelen. "De prins denkt dat, hoe meer hij van zich laat horen, hoe beter het is. Maar het is natuurlijk net omgekeerd. Hoe discreter men de zaak behandelt, hoe beter het resultaat dat men kan verwachten. Zeker wanneer het gaat over een toch wel gevoelige politieke kwestie. Dat schijnt hij niet te begrijpen", zegt Van den Wijngaert.

Prins Laurent maakt het met zijn demarches ook niet makkelijk voor zijn broer, koning Filip. "Hij betrekt daar willens-nillens de hele koninklijke familie bij. Nu kan Filip heel veel moeite doen om het blazoen van de monarchie fris en monter te houden, zijn broer maakt uiteindelijk dat heel veel mensen de monarchie weer in twijfel gaan trekken."

Beluister hier het gesprek met Mark Van den Wijngaert in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Bekijk het gesprek met Mark Van den Wijngaert in "Terzake" hier:

Video player inladen...

Bekijk de reportage over prins Laurent uit "Terzake" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen