foto ANP/Sotheby's

Rubens van Nederlandse prinses Christina verkocht voor ruim 7 miljoen euro

Een tekening van Peter Paul Rubens die door de Nederlandse prinses Christina werd ingebracht bij Sotheby's in New York is verkocht voor ruim 7 miljoen euro. Het stuk maakt deel uit van een aantal kunstwerken van de koninklijke familie die onder de hamer gingen bij het veilinghuis. De Rubens  van prinses Christina stelt een tekening van een bijna naakte jongeman met geheven armen voor. Sotheby's schatte de waarde op een kleine 3 miljoen.

De tekening van Rubens (1577-1640) was het topstuk uit een grotere collectie die het Huis van Oranje aanbood. De kunstwerken waren  afkomstig van koning Willem II (1792-1864).

Over de verkoop was er heel wat commotie in Nederland. Musea waren erg boos omdat prinses Christina niet eerst bij hen had gepolst of er eventueel interesse bestond. Er was zelfs een parlementaire vraag over de kwestie. De musea vinden dat de koninklijke collectie nationaal erfgoed is.

Prinses Christina lijdt aan botkanker. Zij is de jongste zus van gewezen koningin Beatrix. 

De gespierde jongeman met opgeheven armen is een voorstudie op "De Kruisoprichting" uit 1610 die in de kathedraal van Antwerpen hangt. Daar is dezelfde man, maar dan aangekleed als soldaat, te zien terwijl hij helpt om het kruis van Christus overeind te zetten.  

Meest gelezen