Gent omstreeks 9.50 uur.

Sneeuwzone trekt traag over en is pas vanavond weg: "Er zal minder sneeuw vallen in het oosten dan in het westen"

Een actieve sneeuwzone trekt traag over ons land. Het is momenteel aan het sneeuwen in delen van Oost- en West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Brussel en Antwerpen. De winterse buien hebben de provincie Limburg nog niet bereikt. Pas tegen de avond zal de sneeuwzone het land via het noordoosten verlaten. In de meeste regio's zal er dan een laagje liggen van 5 tot 15 centimeter sneeuw. VRT-weerman Frank Deboosere spreekt van een duidelijke opdeling: "De meeste sneeuw zal in het westen liggen. In het oosten zal dat meevallen, want de temperaturen zijn intussen aan het stijgen."

We hadden vanochtend een liveblog opgestart en sluiten die hieronder af met een selectie aan winterse taferelen, ingestuurd door onze lezers. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De sneeuw door de ogen van onze surfers:

Geen problemen meer op de grote wegen

Vliegtuigen Zaventem worden ontijsd

Op de luchthaven van Zaventem zijn er geen operationele problemen door het winterweer. Omdat de vliegtuigen ontijsd moeten worden, zijn er wel vertragingen. Er waren geen problemen en de start- en landingsbanen werden vrijgemaakt van de sneeuw, meldt woordvoerster Florence Muls. "De situatie is onder controle en we volgen het verder op. Operationeel verloopt alles vlot." Via Twitter en de website had Brussels Airport eerder al opgeroepen om tijdig te vertrekken naar de luchthaven.

Vertragingen tot een halfuur bij De Lijn

Door het winterweer is een tiental buslijnen aangepast in de regio Kortrijk en de Vlaamse Ardennen. Vertragingen tot een halfuur zijn mogelijk. Om 7 uur is het beginnen te sneeuwen in delen van Antwerpen en Vlaams-Brabant, voorlopig zonder problemen, meldt vervoersmaatschappij De Lijn.

In de regio Kortrijk - Waregem - Tielt veroorzaakt de sneeuw aangepaste trajecten en vertragingen tot een halfuur en meer. In de regio volgen 3 buslijnen een aangepast traject. Buslijnen 12 (Kortrijk station - Rollegem) en 16 (Kortrijk - Moeskroen) worden ingekort tot Kortrijk AZ Groeninge. Lijn 84 (Menen - Moeskroen) is beperkt tot Rekkem Paradijs. Het traject tussen Rekkem Paradijs en Moeskroen station wordt niet bediend. In de kustregio rijden de kusttram en de bussen nog zonder problemen.

In de Vlaamse Ardennen (regio Oudenaarde, Zottegem en Brakel) blijven de bussen hoofdzakelijk op de hoofdwegen. Het gaat om de lijnen 13, 16, 17, 25, 42, 61, 63, 91 en 92. Er zijn vertragingen van gemiddeld 15 tot 20 minuten. Lijn 13 (Geraardsbergen - Zottegem) blijft in Brakel op de hoofdweg (N8). De Volkegemberg in Oudenaarde wordt niet bediend door lijnen 16 en 17. De bussen rijden rond Edelare via de N8. Lijn 25 (Zottegem - Ronse) wordt omgeleid via het traject van lijn 21. Bus 42 (Oudenaarde - Horebeke) volgt de N8. In Ronse zijn lijnen 61 en 63 onderbroken in de Savooistraat. Er is een omleiding via de N60. Ook lijnen 91 en 92 (Zottegem-Aalst) blijven in Mere op de hoofdweg (N46). Elders in de provincie verloopt alles normaal.

West-Vlaanderen haalt 10 centimeter sneeuw (en meer)

Zullen we een sneeuwpop maken? (Gent)

Video player inladen...

Voetbalbond gelast trainingen af

De strooi- en ruimacties verlopen vlot

Bussen in Brakel en Mere ondervinden hinder

Voor de bussen in Oost-Vlaanderen zijn er enkele problemen in de Vlaamse Ardennen. Tom Van de Vreken van vervoersmaatschappij De Lijn: "Een aantal lijnen in Brakel en Mere zullen alleen op de hoofdweg rijden, elders zijn lichte vertragingen mogelijk."

Bij de NMBS zouden er voorlopig geen problemen zijn.

Meest gelezen