Video player inladen...

Machtsstrijd in Venezuela op scherp: 2 Franse journalisten opgepakt en duizenden mensen op straat tegen Maduro

In Venezuela zijn duizenden mensen op straat gekomen om te betogen tegen president Nicolás Maduro. Er werden ook twee Franse journalisten opgepakt, dat heeft een Franse diplomaat bekendgemaakt. Zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó had zijn landgenoten opgeroepen om te protesteren en hoopt zo de druk op Maduro op te voeren. Het conflict tussen beide mannen komt verder op scherp te staan. Gisteren bepaalde het hooggerechtshof, dat trouw is aan Maduro, dat Guaidó het land niet mag verlaten.

"We bevestigen de arrestatie van twee van onze landgenoten in Venezuela", zei een Franse diplomatieke bron. De twee Franse journalisten werden opgepakt terwijl ze de protesten aan het volgen waren. De Franse ambassade ijvert nu voor hun vrijlating. 

Juan Guaidó heeft de Venezolanen opgeroepen om rond de middag (vooravond bij ons) hun huis of werkplek te verlaten en op straat te komen om te protesteren tegen het regime van Nicolás Maduro. Volgens Guaidó werd zijn vraag goed opgevolgd en kwamen op zo'n 5.000 verschillende plaatsen Venezolanen de straat op. Ze zwaaiden met vlaggen en scandeerden slogans als "vrije verkiezingen". Guaidó zelf verscheen onaangekondigd voor een juichende menigte aan de Centrale Universiteit van Venezuela in de hoofdstad Caracas. 

We blijven in de straten protesteren. Niet alleen tegen de crisis die we in heel Venezuela doormaken... Maar ook voor de toekomst

Juan Guaidó

"We blijven in de straten protesteren", zo sprak Guaidó de studenten toe. "Niet alleen tegen de crisis die we in heel Venezuela doormaken, niet alleen omdat de situatie nu zo slecht is, maar ook voor de toekomst." Het is de eerste massamanifestatie sinds Guaidó zichzelf precies een week geleden uitriep tot interim-president.

Protest 30 januari 2019 in Caracas
AFP or licensors

Maar ook Maduro geniet nog steun bij de bevolking, zeker in de armere wijken. In verschillende delen van het land zijn duizenden aanhangers van zijn socialistische partij de voorbije dagen ook al op straat gekomen.

Maduro tijdens legeroefeningen.
Prensa Presidencial Miraflores

Maduro kondigde gisteren aan dat hij het aantal reservisten zal opvoeren tot 2 miljoen. Die burgermilitie was in het leven geroepen door Maduro's voorganger Hugo Chávez om het reguliere leger te ondersteunen en de socialistische revolutie te verdedigen tegen aanvallen. Het reguliere leger blijft vooralsnog trouw aan Maduro.

In een interview met het Russische persagentschap RIA Novosti herhaalde Maduro vandaag dat hij bereid is om te praten met de oppositie "in het belang van de vrede en de toekomst van Venezuela". In hetzelfde interview zei hij ervan overtuigd te zijn dat de Amerikaanse president Donald Trump de regering en de maffia van buurland Colombia orders heeft gegeven om hem te vermoorden. 

Guaidó mag land niet uit

Gisteren bepaalde het hooggerechtshof dat Juan Guaidó het land niet mag verlaten. De hoogste rechtbank van het land is trouw aan de socialistische partij van Maduro, die alle leden van het orgaan heeft benoemd. 

Als voorzitter van het parlement geniet Guaidó wel nog immuniteit, waardoor hij niet vervolgd kan worden. Hoe lang zijn immuniteit gehandhaafd blijft, is de vraag. Het hooggerechtshof is een strafrechtelijk vooronderzoek gestart naar zijn anti-regeringsactiviteiten. Zolang dat vooronderzoek loopt, mag hij het land niet uit. 

Kort vóór de beslissing van het Venezolaanse hooggerechtshof had de VS nog gewaarschuwd om Guaidó met rust te laten. "Wie de democratie probeert te saboteren en Guaidó aanpakt, zal de gevolgen dragen", tweette John Bolton, nationaal veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump.

De Verenigde Staten dreigden ook met mogelijke nieuwe sancties tegen Maduro, om diens positie verder te verzwakken. Eerder deze week hadden ze al sancties uitgevaardigd tegen het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA.

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen