AFP or licensors

Nigerianen kiezen een nieuwe president: wat staat er op het spel?

In Nigeria trekken ze morgen naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Er staat heel wat op het spel. Zo kent het meest bevolkte land van Afrika het grootste aantal mensen in extreme armoede. Bovendien blijft terreurgroep Boko Haram oprukken. Ook de spanningen tussen boeren en nomadische veehouders hebben al geleid tot duizenden doden. Voorts neemt de ongelijkheid tussen arm en rijk enkel toe. Uitdagingen genoeg die aangepakt moeten worden tijdens de volgende presidentstermijn.

Het olierijke Nigeria is de grootste economie van Afrika, maar kent heel wat problemen. Het land heeft meer dan 190 miljoen inwoners en is daarmee het meest bevolkte land van het Afrikaanse continent.

Maar Nigeria heeft ook het meeste aantal burgers dat in extreme armoede leeft. Vorig jaar waren dat er bijna de helft, namelijk 86,9 miljoen. Dat blijkt uit een rapport van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling van de Verenigde Naties in 2018. Het West-Afrikaanse land steekt daarmee India (71,5 miljoen) voorbij. De top vier wordt aangevuld door Congo (60,9 miljoen) en Ethiopië (23,9 miljoen).  

Het land heeft meer dan 190 miljoen inwoners en is daarmee het meest dichtbevolkte land van het Afrikaanse continent

De bevolking in Nigeria is erg jong, ongeveer 60 procent van de Nigerianen is onder de 30 jaar. De levensverwachting voor de mannen bedraagt 52 jaar, de vrouwen worden 54 jaar oud. Voorspeld wordt dat Nigeria een zeer sterke bevolkingsgroei zal kennen. Zo zou het in 2050 uitgroeien tot het derde meest bevolkte land ter wereld. Zonder een kentering in het beleid, zullen de problemen alleen maar toenemen, zeggen analisten. 

In 2050 zal Nigeria uitgroeien tot het derde meest bevolkte land ter wereld

Buitenwijk Lagos
AFP or licensors

Wat moet veranderen?

Critici beschuldigen de Nigeriaanse regering van wanbeheer van de olie-inkomsten en corruptie. In de grootste economie van Afrika neemt de extreme ongelijkheid tussen arm en rijk enkel toe. Er heerst een aanhoudende economische malaise. En ook de straffeloosheid tegen seksueel geweld moet verdwijnen, dat vragen vooral de jonge burgers. Heel wat Nigerianen zijn werkloos. Zo steeg de werkloosheid vorig jaar tot een recordhoogte van 23 procent volgens www.tradingeconomics.com.

Bij geschillen tussen nomadische veehouders en boeren zouden minstens 1.500 Nigerianen zijn omgekomen

Ook de geschillen tussen nomadische veehouders en boeren nemen toe. Hierbij zouden minstens 1.500 Nigerianen omgekomen zijn, sinds september 2017. Bovendien houden de spanningen tussen de verschillende etnisch-religieuze gemeenschappen aan.

Tegelijk heb je de terreurgroep Boko Haram die blijft oprukken, wat tot bloedvergieten leidt. Negen jaar lang terroriseert de groep het noorden van Nigeria waarbij al meer dan 20.000 mensen zijn omgekomen en twee miljoen Nigerianen hun huizen zijn ontvlucht.

Door terreurgroep Boko Haram zijn al meer dan 20.000 mensen omgekomen en twee miljoen Nigerianen zijn hun huizen ontvlucht

Lagos
AFP or licensors

39.000 asielaanvragen in EU, 10 Nigerianen asiel in België

Door de problematische situatie in het land zijn zo’n 2 miljoenen Nigerianen op de vlucht. De meesten in eigen land, maar er bevinden zich ook ongeveer 200.000 Nigeriaanse vluchtelingen buiten de landsgrenzen. Velen trekken naar buurlanden zoals Tsjaad, Niger of Kameroen.  

Toch worden Nigerianen zelden behandeld als vluchtelingen die bescherming nodig hebben. In Europa hebben er in 2017 zo'n 39.000 Nigerianen asiel aangevraagd. Waarvan bijna 25.000 in Italië. In België waren dat er slechts 120, daarvan kregen 10 Nigerianen asiel, volgens cijfers van Eurostat in 2017.

In Europa hebben in 2017 zo'n 39.000 Nigerianen asiel aangevraagd

11-jarig Nigeriaans meisje en haar broer in bootje op Middellandse Zee
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het zijn vooral vrouwen die vluchten, meestal tussen de 15 en 24 jaar oud. In Italië kwamen er in 2016 zo'n 11.000 meisjes aan (cijfers Frontex). Zo komt in Italië intussen 1 op de 2 prostituees uit Nigeria. In Europa zijn er dus enorm veel Nigeriaanse meisjes op de dool.

In België gaat het volgens de federale politie om een paar honderd tot zelfs een paar duizend meisjes. Om te voorkomen dat de Nigerianen blijven vluchten, zijn betere leefomstandigheden in het land nodig.

Brengen oudgedienden voldoende verandering?

De strijd om de nieuwe president van Nigeria te worden, gaat tussen huidig president Muhammadu Buhari van de All Progressives Congress (APC) partij en oppositiekandidaat Atiku Abubakar van de Peoples Democratic Party (PDP). De vraag stelt zich of deze oudgedienden de komende jaren voldoende verandering kunnen brengen om het grondstofrijke land een betere toekomst te bieden. 

M. Buhari en A. Abubakar
Muhammadu Buhari
AFP or licensors
Verkiezingen Nigeria in 2011

Meest gelezen