Video player inladen...

Vlamingen in ijskoud Chicago getuigen: "Of het nu als -30 of -45 graden aanvoelt: het is gewoon niet te doen"

Onder meer in Chicago worden de komende twee dagen recordvriestemperaturen verwacht. Enkele Vlamingen in de stad getuigen over hoe de stad zich schrap zet: "Mensen staan nu aan te schuiven om nog rap hun laatste inkopen te doen, voordat het morgen echt niet meer te houden is."

Tot 30 graden onder nul en een gevoelstemperatuur tot -50°C, dat staat Chicago - en bij uitbreiding de hele Midwest - te wachten de komende twee dagen. De Vlaamse Leentje De Leeuw woont en werkt in Chicago: "Of het nu -30 aanvoelt of -45, ik voel zelfs geen verschil: het is gewoon niet te doen. Er is zelfs sprake van dat het record van 1985 verbroken wordt." De Leeuw is er nochtans wat gewend. "Tot -15 draag ik zelfs geen muts meer."

De inwoners van Chicago bereiden zich alvast voor om de komende dagen lang niet meer buiten te komen. "Mensen staan aan te schuiven om nog rap hun laatste inkopen te doen, voordat het morgen echt niet meer te houden is", zeggen Maxim en Steven, die aan de universiteit van Chicago werken. "Er wordt ook gezegd dat je, als je morgen langer dan 5 minuten buiten bent, naar de dokter zou moeten gaan voor de vriesplekken op alles wat niet goed ingedekt is."

Ook de unief van Maxim en Steven gaat morgen uit voorzorg dicht. "Eerst zijn de scholen gesloten, maar intussen is de lijst enorm lang", weet Leentje. "De meeste winkels blijven dicht, wat in Amerika uitzonderlijk is, de banken zijn dicht, de musea zijn dicht, er rijden geen treinen, alle theatervoorstellingen zijn afgelast, het is hier 'Restaurant Week' maar de meeste restaurants blijven dicht. Het heeft dus een enorme impact."

Bekijk hier de getuigenis van Maxim en Steven in Chicago: 

Video player inladen...

Daklozen

De stad heeft intussen heel veel warming centers geopend in sporthallen, kerken en andere openbare gebouwen. "Daar kunnen daklozen terecht, maar ook andere mensen", vertelt Leentje nog. "Lyft, dat is een alternatief voor Uber, biedt tot vrijdagavond gratis vervoer aan naar die warming centers. Dus als je iemand op straat ziet die het moeilijk heeft, kan je zo'n Lyft bestellen die die naar een warming center brengt."

De extreme kou zou tot twee dagen kunnen aanhouden, maar de inwoners van Chicago hopen nu dat de temperaturen vrijdag weer gaan stijgen. "Intussen zitten we hier met ons gezin thuis en kijken we naar een film met een hapje en een drankje", grinnikt De Leeuw. "Midden in de week is dat ook wel eens plezant."

Beluister hier het gesprek met Leentje De Leeuw in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hieronder het verslag over het winterweer in de VS uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen