Video player inladen...

Vlamingen in "verschrikkelijk koud" Chicago: "Het ziet er idyllisch uit, maar de gevaren zijn er wel"

In het noorden van de Verenigde Staten, in de Midwest, is het dezer dagen uitzonderlijk koud. Vooral in de streek rond Chicago vriest het stenen uit de grond, tot -30 graden. De Vlamingen Steven Nagels en Maxim Rigaux werken aan de universiteit van Chicago. Ze gingen heel even naar buiten om de bittere kou aan den lijve te ondervinden. "Idyllisch, maar gevaarlijk", luidt de conclusie. Ook Nils Tijtgat getuigt over de werkelijk bijtende koude.

De uitzonderlijke winterkoude heeft al zeker 8 mensenlevens geëist in de VS. De overheid waarschuwt om binnen te blijven. Wie toch naar buitengaat, mag niet te diep inademen en moet uitkijken voor tekenen van onderkoeling. Met de koude wind erbij, kan de gevoelstemperatuur dalen tot -50 graden.

Het hield de Vlamingen Steven en Maxim niet tegen om toch even de kou te trotseren aan de oevers van Lake Michigan. "Het meer is zo groot dat België er een paar keer in past, maar binnen een paar weken zou het volledig dichtvriezen", legt Steven uit.

"Het levert idyllische beelden op, maar het is wel verschrikkelijk koud en de gevaren zijn er wel", zegt Maxim. "De stad is in een soort winterslaap", merkt Steven op. "Er komen niet veel mensen buiten. We blijven hier ook maximaal 10 minuten en dan gaan we weer de warmte opzoeken."

Bekijk hieronder de getuigenis van Steven en Maxim:

Video player inladen...

Ook Nils Tijtgat laat ons weten dat de temperaturen "onvoorstelbaar" zijn. "-29 graden zonder wind is als je goed gekleed bent zeker te doen, maar als je ineens een ijzige windstoot in je gezicht krijgt, dan is dat gewoon ondraaglijk. Dan pas weet je wat ze bedoelen met gevoelstemperaturen van -40 graden." Ook metalen buitendeurklinken vastnemen met de blote hand raadt hij ten stelligste af bij dergelijke temperaturen. "Het is precies alsof iemand dan met een mes door je hand steekt." 

Nils Tijtgat

De koudegolf is het gevolg van de zogenoemde polaire vortex. In het filmpje hieronder kan je zien hoe die polaire vortex ook bij ons tot ijzig weer kan leiden.

Video player inladen...

Maak kennis met het Mpemba-effect

Maxim en Steven stuurden ons ook nog onderstaand filmpje waarbij ze nagaan wat er met kokend water gebeurt in dergelijke extreme vriestemperaturen.  Wat blijkt? Het water verandert meteen in een soort damp of sneeuw. Dat is een illustratie van het Mpemba-effect, oftewel een verschijnsel waarbij warm water onder bepaalde omstandigheden sneller bevriest dan koud water.

Video player inladen...

Erasto Mpemba, naar wie het effect vernoemd werd, was een student die kookles volgde in Tanzania. Hij stelde in de jaren 60 vast dat warme room sneller tot ijs bevriest dan koude room. Hij publiceerde in 1969, samen met een prof aan de universiteit van Dar es Salaam, over hun experimenten. Ze hadden dus vastgesteld dat een hoeveelheid heet water in bepaalde omstandigheden sneller bevriest dan eenzelfde hoeveelheid koud water. Aanvankelijk werd lacherig gereageerd op hun bevindingen, maar het bleek te kloppen. Ook de filosofen en wetenschappers René Descartes en Aristoteles hadden eerder al gelijkaardige vaststellingen gedaan.

Bekijk hieronder nog wat foto's van Lake Michigan met op de achtergrond "Downtown Chicago".

Maxim Rigaux
Maxim Rigaux
Maxim Rigaux
Maxim Rigaux

Meest gelezen