Video player inladen...

Herbekijk VRT NWS Live: Frank Deboosere beantwoordde uw vragen over de sneeuw

Deze ochtend werd Vlaanderen wakker onder een wit sneeuwtapijt.  Vannacht gaat het kwik opnieuw onder nul, dan is het uitkijken voor ijsplekken. Frank Deboosere beantwoordde uw vragen over het winterweer. Herbekijk hierboven de VRT NWS Live. 

Waar is de sneeuw gevallen?

"De sneeuw is vooral gevallen in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Henegouwen", zegt weerman Frank Deboosere. "Daar is 10 centimeter sneeuw gevallen, met uitschieters tot 15 centimeter."

"Aan de andere kant van het land, provincie Antwerpen en vooral de provincie Limburg, daar is bijna geen sneeuw gevallen, nada, niets, noppes." Volgens Deboosere is dat perfect normaal. "Als er een sneeuwzone of neerslagszone over ons land trekt, dan valt er op sommige plaatsen veel meer dan op andere plaatsen."

"De sneeuwzone is iets langer blijven hangen in het westen van het land. Bij de doortocht naar het noord-oosten was de zone veel minder actief. Ook in Nederland hadden ze vooraf gewaarschuwd voor grote problemen. Dat bleek dan achteraf ook nog wel mee te vallen."

Is er nog sneeuw op komst?

"Vannacht blijft het droog, maar dan gaat het kwik opnieuw onder het vriespunt. Dus dan is het uitkijken voor gladde plekken, zeker op secundaire wegen of waar er nog geen sneeuw geruimd is. Morgen is een droge dag, maar in de nacht van donderdag op vrijdag verwachten we een nieuwe neerslagzone. Die eerste neerslag bij temperaturen tot -2, dat wordt waarschijnlijk opnieuw sneeuw. Maar dan beginnen de temperaturen te stijgen. Dus tegen vrijdagochtend is dat in Vlaanderen waarschijnlijk regen. Vrijdag gaan we naar +6 graden, dus dan is het grootste winterleed geleden."

"Dit weekend en begin volgende week begint de winter opnieuw te kwakkelen, met temperaturen overdag net boven het vriespunt en 's nachts rond 0 of -1 graad. Er komen niet echt opnieuw grote winterinvallen, maar ook van duidelijke zachtheid is er niet meteen sprake." 

1 mm neerslag is 1 cm sneeuw

Bij neerslag wordt er vaak gesproken over het aantal milimeter regen dat er gevallen is. Hoe verhoudt zich dat tot sneeuw? "Eén milimeter regen is één liter per vierkante meter. Eén milimeter neerslag komt overeen met zo'n één centimeter sneeuw. 15 milimeter neerslag, is dus 15 centimeter sneeuw", zegt Deboosere. Hij zegt dat we ons nog geen zorgen moeten maken over de belasting van onze daken. "Die kunnen daar wel tegen."

Herbekijk hieronder de VRT NWS Live met Frank Deboosere: 

Meest gelezen