Wie moet trottoir voor appartementsgebouw of leegstaand huis sneeuwvrij houden?

Vandaag is er op veel plaatsen een flink pak sneeuw uit de lucht gevallen. De algemene regel is dat iedereen de stoep voor zijn eigen deur sneeuw- en ijsvrij moet houden. Maar hoe zit dat met appartementsgebouwen en leegstaande huizen? 

Het politiereglement van de meeste gemeenten bepaalt dat elke burger het voetpad voor zijn eigen woning vrij van sneeuw en ijs moet houden. Wie dat niet doet, riskeert een boete en kan ook aansprakelijk gesteld worden als een voorbijganger ten val komt op het besneeuwde of gladde  trottoir. 

Als je in een appartementsgebouw woont en je weet niet zeker of dit jouw taak is, sla je er best het huisreglement op na. Meestal wordt de bewoner van de gelijkvloerse verdieping aangesteld als sneeuwruimer, maar het kan ook de taak zijn van de conciërge of de syndicus. Ook het politiereglement van de gemeente kan hier duidelijkheid over verschaffen. Sommige gemeenten verplichten bewoners om het trottoir sneeuwvrij te maken, ongeacht of ze op de benedenverdieping wonen of niet. 

Wat met leegstaande huizen?

Staat er een leegstaand huis in je straat of is er een niet-bebouwd stuk grond? In theorie moet de eigenaar dan de sneeuw komen ruimen, maar het is natuurlijk veiliger als de buren elk een extra stukje doen. Ook als iemand in de straat met vakantie is, kan dit een oplossing zijn. 

Als je niet thuis bent op het moment dat het begint te sneeuwen, hoef je niet te panikeren. Het verplicht sneeuwvrij maken van het trottoir is een inspanningsverplichting. Dit betekent dat je in de mate van het mogelijke een inspanning moet doen om je voetpad sneeuwvrij te maken, maar dat het niet altijd smetteloos hoeft te zijn.

Wat met de geruimde sneeuw?

In sommige gemeenten moet je het trottoir volledig sneeuwvrij maken, in andere moet je een doorgang voorzien waarvan de breedte wordt bepaald door het politiereglement. Het is niet de bedoeling dat de geruimde sneeuw andere weggebruikers hindert of de riolering verstopt. Je veegt dus best tegen de gebouwen aan, in de goot of naar de rand van het voetpad toe, waar geen opritten, oversteekplaatsen of bushaltes zijn. 

Je stoep sneeuw- of ijsvrij maken doe je best met een sneeuwschop en veegborstel. Houtschaafsel en zand helpen om de sneeuw te doen smelten, maar dat moet je daarna opvegen. De makkelijkste oplossing is strooizout. Maar dat is dan weer minder goed voor het milieu of huisdieren, zoals honden die worden uitgelaten. 

Meest gelezen