Aantal bouwvergunningen sterk gestegen in Vlaanderen

Het aantal bouwvergunningen voor nieuwe woningen is vorig jaar opvallend sterk gestegen. Tijdens de eerste tien maanden werden er in Vlaanderen 43,9 procent meer vergunningen uitgereikt in vergelijking met dezelfde periode in 2017. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. In Wallonië en Brussel is het aantal uitgereikte bouwvergunningen net gedaald.

In België en vooral in Vlaanderen wordt nog altijd druk gebouwd. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Van januari tot en met oktober werden er vorig jaar 23.844 bouwvergunningen voor woningen uitgereikt in België. Dat zijn er 27,7 procent meer dan in dezelfde periode in 2017.

Opvallend is dat die stijging volledig op het conto van Vlaanderen te schrijven is. In Wallonië en Brussel is het aantal uitgereikte bouwvergunningen voor nieuwe woningen namelijk gedaald. In het Waalse Gewest werd een daling van 8,3 procent vastgesteld, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was er een daling van 13,7 procent.

Daartegenover staat een heel sterke toename in Vlaanderen: daar werden maar liefst 43,9 procent meer bouwvergunningen voor nieuwe woningen uitgereikt.

Appartementen

Wat betreft het soort woningen waarvoor bouwvergunningen werden verleend, is er niets nieuws onder de zon: er werden meer vergunningen aangevraagd voor appartementen dan voor ééngezinswoningen. Dat is een trend die al sinds 2003 bezig was, en sinds 2012 weer heel duidelijk wordt.

“Dat heeft vooral te maken met demografische veranderingen”, legt Tom Coppens, professor Ruimtelijke Ordening aan de Universiteit Antwerpen, uit. Coppens stelt vast dat de gezinnen door de vergrijzing alsmaar kleiner worden en daarom naar kleinere woningen op zoek gaan. “Doordat de vraag naar kleinere woningen, zoals appartementen stijgt, volgt de bouwsector langs de aanbodzijde”, concludeert Coppens.

Meest gelezen