Video player inladen...

Björn Soenens over bittere koude in VS: "Leven is ontwricht in Chicago, dat ze tegenwoordig Chiberië noemen"

In verschillende delen van het Middenwesten in de Verenigde Staten zijn laagterecords gevestigd. "Het hele Middenwesten van de Verenigde Staten is getroffen. Dit jaar is het uitzonderlijk, niet in New York, maar bijvoorbeeld in Chicago worden laagterecords gevestigd van -34 graden. Het leven is er helemaal ontwricht", meldt Björn Soenens vanuit New York.

Het Middenwesten van de Verenigde Staten is getroffen door een extreme koudegolf. Er zouden al acht mensen overleden zijn door de extreme koude.

"Hier in New York kunnen de winters altijd brutaal zijn. Het hele noordoosten en het Middenwesten in de Verenigde Staten zijn getroffen door de koudegolf. Dit jaar is het uitzonderlijk, niet in New York, maar in andere delen van het Middenwesten", zegt Björn Soenens in "Het Journaal".

"In Chicago worden laagterecords gevestigd van -34 graden. Het gaat zo ver dat ze Chicago tegenwoordig “Chiberië” noemen. Er waren spectaculaire beelden over sporen die in brand worden gestoken om de treinen te kunnen laten rijden. Anders zouden de sporen dichtvriezen. Er zijn grote problemen met daklozen. De scholen zijn dicht en ook de universiteiten, restaurants en overheidsgebouwen gaan dicht."

"Er is heel veel ontwrichting van het leven en je ziet dat mensen wordt aangeraden om niet meer buiten te komen. Het is er zo koud dat mensen meteen een bloedneus krijgen zodra ze hun neus buiten steken. Men verwacht nog een dag extra van bittere koude morgen, vrijdag. Daarna zouden de temperaturen stilaan gaan stijgen", besluit Soenens.

Bekijk het gesprek met Björn Soenens in "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Bekijk de reportage over de koude in de VS uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen