Nicolas Maeterlinck

BOB-campagne bereikt beste resultaat ooit: amper 1,9 procent blaast positief

Van de 450.774 bestuurders die de afgelopen acht weken zijn gecontroleerd tijdens de BOB-campagne, hadden er 8.441 teveel gedronken. Dat komt neer op 1,9 procent van de bestuurders, het beste resultaat ooit. Toch is bij bijna één op de acht ongevallen waar gewonden vallen, een bestuurder betrokken die teveel gedronken heeft.

Vorig jaar blies nog 2,1 procent van de bestuurders positief en dat was toen ook een laagterecord. "Mensen hebben blijkbaar begrepen dat drinken en rijden niet samengaan", zegt Stef Willems van verkeerscentrum Vias. 

Ter vergelijking: in de winter van 2003 - 2004 had nog 9,9 procent van de bestuurders teveel alcohol in het bloed, het slechtste resultaat ooit van de BOB-campagne.

"Toch is in bijna één op de acht ongevallen waarbij iemand gewond raakt of sterft, een bestuurder betrokken die teveel gedronken heeft", zegt Willems. "Het blijft dus nodig om te strijden tegen dit onaanvaardbaar fenomeen."

Alcoholslot

De politie en Vias stellen hun hoop op het alcoholslot. "De toename van uitspraken van rechters die een alcoholslot opleggen, is op termijn een goede zaak", zegt Willems. "Dat verbod kan worden opgelegd aan bestuurders die betrapt worden met meer dan 1,8 promille of voor recidivisten met meer dan 1,2 promille in het bloed. Omdat er nu meer alcoholsloten worden opgelegd, gaat dat zeker een impact hebben, om ook die laatste hardnekkige overtreders van gedacht te doen veranderen."

Meest gelezen