Britse visserijsector vreest "weg te rotten" bij brexit zonder akkoord met de EU

De Britse vissers -die overwegend voorstander waren van een brexit- vrezen nu dat hun uitvoer zware averij zal oplopen als het komt tot grenscontroles met de EU.  Vis en schaaldieren dreigen dan letterlijk weg te rotten. Het Verenigd Koninkrijk is na Spanje de grootste uitvoerder van vis in de EU.

"Sommige bedrijven zullen over de kop gaan", zo waarschuwt Jimmy Buchanan, de voorzitter van de Scottish Seafood Association, als zijn land op 29 maart uit de Europese Unie zal stappen zonder een akkoord. Hij vreest vooral dat er douanecontroles komen aan de grenzen en dat vrachtwagens met vis en schaaldieren vast zouden staan in files aan de Zuid-Engelse havens. Dat zijn dan meestal koelwagens, maar als dat te lang duurt, zou de inhoud slecht kunnen worden.

Nochtans waren de meeste federaties van vissers in het Verenigd Koninkrijk voorstander van de brexit, maar dan wel een met handelsrelaties met de EU. Dat komt omdat de vissers boos waren over de quota waarmee de EU de visvangst beperkt en verdeelt over de lidstaten.

De Scottish Fisherman's Federation heeft nog geen spijt van de brexit, maar eist wel maatregelen van de regering in Londen. Zo willen ze zelf de visvangst de volgende maanden gaan beperken om hun verliezen in te dekken, maar tegelijk willen ze ingeval van problemen financiële steun van de regering.

Ook de Schotse zalmkwekers -die niet gebonden zijn aan de EU-beperkingen op zeevisvangst- gaan hun vangsten verminderen. Zij vrezen voor tijdverlies in de havens en hogere prijzen.

Het VK is een "visgrootmacht"

Groot-Brittannië is na Spanje de grootste producent van vis en schaaldieren in de EU. Zowat 75 procent daarvan wordt uitgevoerd en nog eens driekwart daarvan gaat naar de rest van de EU, vooral dan naar Nederland en Frankrijk. De meeste vis in het VK wordt in Schotland gevangen en daar zijn ook de meeste kwekerijen van zalm.

Jaarlijks is de uitvoer van die visserijproducten goed voor meer dan een miljard euro aan omzet. Tarieven, andere handelsbarrières en verliezen door vertraging aan de grenzen kunnen een flinke hap uit die omzet halen.

Bovendien is niet enkel de uitvoer naar de EU bedreigd, want door een brexit zou de Britse economie ook de voordelen van de handelsakkoorden die Europa heeft met andere handelsblokken, verliezen.

AP2005

Meest gelezen