Video player inladen...

Politicoloog Carl Devos: "Geen nieuw klimaatbeleid voor 26 mei"

We moeten geen nieuwe voorstellen over het klimaatbeleid verwachten voor de verkiezingen van 26 mei. Dat zegt politicoloog Carl Devos in "Terzake". Zijn collega Nicolas Bouteca stelt in "De wereld vandaag" dat vooral Groen en N-VA profiteren van de klimaatdiscussies.

Met de acties van de spijbelende studenten staat het klimaat hoog op de politieke agenda. Volgens premier Michel en Vlaams minister-president Bourgeois is er de laatste jaren nochtans al heel wat gepresteerd op dat vlak, al is dat misschien niet genoeg uitgelegd aan de bevolking.

De duizenden betogers zijn het daar niet mee eens: zij willen een klimaatbeleid dat veel ambitieuzer is. Maar voor de verkiezingen van 26 mei moeten we geen nieuw beleid verwachten, zegt Devos. "Je kan nog 100.000 nieuwe marsen door Brussel laten trekken, er zal geen fatsoenlijk nieuw beleid gevoerd worden voor 26 mei."

De betogingen hebben wel een impact op de politieke partijen. "Door de acties wordt het klimaatthema groter en sterker, maar het is niet zo dat zonder de acties we het niet over het klimaat zouden hebben. Ik ben wel niet zeker dat nog maandenlang het absolute hoofdthema zal zijn en dat het hét thema van 26 mei zal worden. Er zijn nog veel andere thema's die zullen spelen zoals pensioenen, onderwijs en noem maar op. Het kan niet dat we het alleen daarover nog hebben."

"Het is nu nodig dat er concrete voorstellen geformuleerd worden die ook berekend kunnen worden en die in de volgende regeerakkoorden kunnen geschreven worden", zegt Devos. "De politici moeten nu draagvlak creëren voor concrete voorstellen en duidelijk maken wie daarvoor moet betalen. We krijgen immers een typisch probleem van we willen allemaal verandering, maar ik wil mijn eigen gewoontes en mijn portemonnee daardoor niet laten beïnvloeden". De vraag is ook of de politici wel dergelijke voorstellen kunnen formuleren. "Ze hebben daar al jaren de tijd voor gehad en eigenlijk slagen ze er niet in om dat te doen."

(Lees verder onder de video)

Bekijk hier het hele gesprek met Carl Devos in "Terzake":

Video player inladen...

Hoe spelen de partijen in op de klimaatacties

Nicolas Bouteca, een collega-politocoloog van Devos, bekijkt in "De wereld vandaag" op Radio 1 hoe de verschillende partijen omgaan met de recente klimaatacties.

"Het klimaatvraagstuk is een belangrijk maatschappelijk probleem geworden en dan moet je als partij positie innemen en moet je zeggen welke voorstellen je hebt om dat probleem aan te pakken", zegt Bouteca.

"Het is wel een moeilijk dossier omdat mensen vragen dat er iets gebeurt met dat klimaat, maar wil niemand daar voor betalen. Dat is een probleem waarvoor politici wel vaker komen te staan van 'everybody wants change, but nobody wants to change'. Ook Groen spreekt zich op dat vlak nog niet duidelijk uit."

"De verschillende partijen proberen daar op een andere manier mee om te gaan. Wie vooral profiteert van deze discussie is vooral Groen enerzijds, omdat zij de eigenaar zijn van dit thema en mensen hen geloofwaardig vinden als het over klimaat gaat. Aan de andere kant heb je N-VA dat met een duidelijk alternatief voor twijfelaars is gekomen met zijn ecorealisme."

De positie van de andere partijen is minder duidelijk, een beetje grijs. Zij huppelen Groen wat achterna, maar komen daardoor niet goed uit de verf. CD&V heeft bovendien het probleem dat de Vlaamse minister van Milieu, Joke Schauvliege, de kop van jut is voor de betogers. "De partij had zich de laatste maanden wat meer willen profileren op groene thema's, maar dat loopt nu wat mank", zegt Bouteca.

Wie er ook wint bij de verkiezingen van 26 mei, het zal moeilijk worden om dit dossier op de regeringstafel op te lossen, denkt Bouteca.

Beluister hieronder het hele gesprek met Bouteca in "De wereld vandaag":

Nicolas Bouteca

Meest gelezen