foto pinterest.com

Cartoonist GAL krijgt eredoctoraat VUB

Begin april reikt de VUB 7 eredoctoraten uit aan wetenschappers en persoonlijkheden die "het verschil maken". Cartoonist en illustrator Gerard Alsteens (°1940) alias GAL is een kunstenaar die zeker aan die voorwaarde voldoet. Hij vond al een halve eeuw geleden het genre van de politieke spotprent uit bij ons. En hij is nog altijd actief. 

GAL's engagement voor vrijheid en vrije meningsuiting sluit perfect aan bij de waarden van onze universiteit. 

Caroline Pauwels, rector VUB

Gerard Alsteens was docent aan het St.Lukas-instituut in Brussel,  waar hij ook studeerde. Vanaf de jaren 60 maakte hij geëngageerde cartoons, onder meer voor het linkse Vlaamse weekblad De Nieuwe, van Marc Grammens, en voor De Zwijger van Johan Anthierens. Vaak waren zijn grafisch bijzonder verzorgde cartoons paginavullend.

Daarnaast verschenen  karikaturen van GAL in De Rode Vaan, De Linie, Humo, Panorama, De Post en De Morgen. Hij is ook een gewaardeerd ontwerper van affiches, voor culturele activiteiten en voor acties van organisaties als Oxfam en Amnesty.  

Nog wekelijks verschijnt een, nu ingekleurde bladzijgrote tekening van GAL in Knack. Niet zelden leidt zijn soms scherpe bikkelharde stellingname tot controverse. Zijn werk valt ook niet zomaar eenduidig te begrijpen. Vaak moet de kijker de tekening toch wel een tijdje bestuderen voor de boodschap duidelijk wordt.

GAL won al verschillende prijzen, kreeg tentoonstellingen en nam in 1980 deel aan de Biënnale van Venetië. In 1994 won hij "De Arkprijs van het Vrije Woord". Zijn huis en atelier, "Woning Alsteens" ontworpen door Renaat Braem in 1966, is een beschermd monument. 

De andere eredoctoraten van de VUB zijn: de Zweedse statistici Ola Rosling en Anna Rönnlund, de Franse wiskunde-historica Karine Chemla, de Vlaamse wiskundige Freddy Van Oystaeyen, de Amerikaanse voorvechter voor het technologie-onderwijs Padmanabhan Seshaiyer, beenmergspecialist Brian Durie en de Nederlandse wetenschapcommunicator Robbert Dijkgraaf. 

Meest gelezen