Geen hogere belastingen en betere mobiliteit: de Vlaams-Brabantse burgemeesters en hun beloftes

Meer dan 50 Vlaams-Brabantse burgemeesters kwamen vanmorgen naar Burgemeestersmarathon van Radio 2. Zij deden daar enkele opvallende beloftes voor de komende jaren. Een overzicht.

Belastingen niet verhogen

Wie bang is voor hogere belastingen, kan op beide oren slapen. Bijna geen enkele gemeente of stad plant hogere belastingen. Zo wil Jo Roggen van Geetbets de naschoolse opvang en zijn fietsnetwerk uitbreiden zonder de belastingen te verhogen. Ook Tielt-Winge, Zaventem, Huldenberg, Sint-Pieters-Leeuw, Glabbeek, Herent, Bierbeek, Opwijk, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg en Tremelo beloven de belastingen niet te verhogen. Meise gaat de belastingen zelfs verlagen. 

Asse is de uitzondering. De belastingen gaan er omhoog omdat de gemeente minder inkomsten krijgt van de federale overheid. 

Fusiegemeenten in de maak?

Onze Vlaams-Brabantse burgemeesters staan niet te springen voor fusies. Heel wat gemeenten willen hun eigenheid behouden. Maar kleine gemeenten beseffen wel dat er mogelijk een verplichting zal komen. Roosdaal wil wel nauwer samenwerken met Gooik en Ternat. Een fusie met Ninove ziet burgemeester Wim Goossens niet zitten. 

Herne wil wel

Kris Poelaert van Herne wil wel een fusie met Galmaarden overwegen. Herne en Galmaarden hebben sowieso al afgesproken om nauwer samen te werken. Maar daar komt zonder kader eigenlijk niet veel van in huis, merkt burgemeester Kris Poelaert op.  

Mobiliteit 

Eén van de heetste hangijzers blijft mobiliteit. Heel wat gemeenten, ook kleinere, willen daar op erg korte termijn werk van maken. In Landen denken ze erover na om van de Stationsstraat een éénrichtingstraat te maken. In Lubbeek wordt de Diestsesteenweg ter hoogte van Sint-Bernard hopelijk binnen de zes jaar aangepakt en in Rotselaar willen ze de Holsbeeksesteenweg vernieuwen.

Koning fiets

Heel wat gemeenten gaan hun fietsnetwerk uitbreiden (onder meer Rotselaar, Aarschot, Tremelo, Zaventem,...). Ook Chris Vervliet van Boutersem wil meer inwoners op de fiets krijgen. De burgemeester van Roosdaal, Wim Goossens, durft er zelfs een getal op te plakken. Hij wil voor meer dan 5 km aan extra fietspaden zorgen. In Ternat spreken ze zelfs van 10 km. Steenokkerzeel wil een veilig fietspad tussen Perk en Elewijt. 

Burgemeester Veerle Geerinckx van Zemst gaat  meer fietsstallingen in haar gemeente voorzien. In Leuven moet de fietsspiraal aan het station dit jaar klaar zijn en komt er een fietstunnel onder de Tiensesteenweg. 

NMBS parking

Peter Reekmans van Glabbeek heeft voorgesteld om de parking aan het station van Tienen, die eigendom is van de NMBS, te kopen met enkele gemeenten uit de buurt. Maar Linter en Tienen zien dat idee niet zitten. 

Bouwen, bouwen en nog eens bouwen

Gemeentebesturen hebben duidelijk een baksteen in de maag want er zal de komende zes jaar aardig gebouwd worden. In Landen krijgen de inwoners een nieuw zwembad. Tim Vandenput van Hoeilaart gaat zorgen voor extra sportinfrastructuur. En ook Eddy Timmermans van Pepingen gaat inzetten op sport met de verdere uitbouw van zijn sporthal. Albert Beerens van Opwijk belooft een nieuwe loods voor de gemeente, Walter De Donder van Affligem start met de verbouwingswerken van de cultuurzaal. 

Michel Doomst uit Gooik en Theo Francken van Lubbeek willen zorgen voor een nieuw politiegebouw. In Diest zoeken ze nog altijd een nieuwe bestemming voor de Citadel. En Rotselaar trekt de kaart van de jeugd. Jelle Wouters wil als burgemeester binnen het jaar het lintje van een nieuwe kleuterschool in Werchter kunnen doorknippen.  

Geetbets, Bertem, Begijnendijk, Merchtem en Dilbeek gaan hun dorpscentra volledig vernieuwen. 

Bomen en windmolens 

Ook de klimaatmarsen laten onze burgemeesters niet koud. In Aarschot wil Gwendolyn Rutten op het stadhuis zonnepanelen leggen voor haar gemeente. Er komen daar ook extra windmolens bij. Maarten Mast van Merchtem volgt haar voorbeeld. Hij belooft twee nieuwe windmolens in Peizegem te plaatsen. 

De burgemeester van Ternat, Michel Vanderhasselt, wil dan weer 6.600 nieuwe bomen in zijn gemeente planten. Voor elk gezin één. 

Meest gelezen