Videospeler inladen...

Anuna De Wever contacteert Vlaamse Bouwmeester: een nieuwe denktank gaat vandaag van start

Vanaf vandaag is er een denktank die de klimaatproblematiek moet scherpstellen en die zich moet beraden over hoe we het hele systeem kunnen heruitvinden. Dat bevestigt Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck bij Studio Brussel. Hij werd door Anuna De Wever van Youth for Climate gecontacteerd om de denktank op te richten. 

"Het ambt van de Vlaamse Bouwmeester bestaat al twintig jaar en is in het leven geroepen om de kwaliteit van onze architectuur maar ook van onze ruimtelijke ordening en milieu op te waarderen en om het beleid vanuit een onafhankelijke positie te adviseren en om het maatschappelijke debat te voeden", legt Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck uit. 

Van Broeck werd gecontacteerd door Anuna De Wever, een van de initiatiefneemsters van Youth for Climate. "De denktank moet eerst het probleem scherpstellen: wat is er nu aan de hand?", legt Van Broeck uit. "Klimaat is een containerbegrip en het gaat niet enkel over de opwarming of over energie of CO2. De natuur is aan het verdwijnen, er is overbevolking, onze economie heeft veel grondstoffen nodig en produceert veel afval. Hoe kunnen we dat systeem heruitvinden zonder daar financieel aan kapot te gaan en zonder dat het ecosysteem eraan kapotgaat? Dat vergt breed wetenschappelijk denkwerk."

We willen geen polarisatie, we willen nadenken over hoe we nog terreinwinst kunnen boeken

Wat is dan hun concrete plan van aanpak? "Het idee zou zijn dat we een zo breed mogelijke oproep lanceren om vooral academici en experten bijeen te brengen, geen ideologen. We willen ook geen polarisatie, maar wel een rustige vorm van luidop nadenken over hoe we het beleid kunnen helpen om het nog beter te doen. Het is ook niet de bedoeling om nog meer op mensen, studenten of politici te schieten. Het is echt de bedoeling om grondig en diep na te denken waar we nog terreinwinst kunnen boeken, liefst ook sneller en liefst met een positieve financiële impact, eerder dan dat het de mensen zou verarmen. Het is een breed complex denkwerk waarbij we niet alleen onze technologie moeten verbeteren, maar het hele systeem."

Straks komen de scholieren en de studenten opnieuw op straat, voor de vierde donderdag op een rij. "Ik denk dat die actie een heel belangrijke dynamiek heeft losgemaakt en dat de jongeren ook de juiste vragen stellen. De klacht die ze in ons gezicht gooien, moeten we serieus nemen. We moeten die klacht naar beste vermogen beantwoorden. Dit is een burgerplicht voor iedereen van ons die iets afweet van een van die aspecten. Het is onze plicht om samen te werken en mee te doen."

Herbeluister hier het interview met Leo Van Broeck:

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk het gesprek met Leo Van Broeck in "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen