Vlaams-Brabantse gemeente Dilbeek wil toename aantal inwoners afremmen

Dilbeek is qua inwoners de derde gemeente van Vlaams-Brabant, na Leuven en Vilvoorde. De gemeente telt momenteel 42.000 inwoners. "Als we niks doen, zijn er dat over enkele jaren 50.000 en dat willen we liever niet," zegt burgemeester Willy Segers (N-VA).

"We zijn een mooie en goed gelegen gemeente aan de rand van Brussel en dat lokt veel nieuwe inwoners, zowat 2.500 per jaar", zegt burgemeester Segers. "Als je die aangroei de vrije loop laat, dan zijn we over tien jaar een centrumstad, maar die ambitie hebben we niet." Daarom werkt het nieuwe gemeentebestuur aan een nieuw woonbeleid.

Brussel
 

"De meeste inwijkelingen komen uit het Brussels Gewest. Die zijn meestal ook niet Nederlandstalig. Bovendien spelen projectontwikkelaars gretig in op de trend. Zij bouwen op alle plaatsen waar het kan appartementen. Bovendien wordt de prijs van een huis of een stuk grond door de grote vraag erg hoog. Jonge Dilbekenaren moeten daardoor vaak uitwijken naar andere gemeenten en dat is spijtig", zegt Segers.

Muur
 

"Een muur gaan we niet bouwen en we gaan ook geen afritten sluiten", lacht de burgemeester. "Wat we wel gaan doen is een halt toeroepen aan verkavelingsprojecten. Nieuwbouw zal bij voorkeur in de centra moeten." Segers wil ook werk maken van een toewijzingsbeleid, maar hij beseft dat hij daarmee voorzichtig moet omgaan. "Binnen de Europese regelgeving moet het mogelijk zijn om bijvoorbeeld sociale verdringing tegen te gaan. Dat heeft niets te maken met het uitsluiten van mensen. We willen de eigen mensen zo een kans geven om toch in de eigen gemeente te blijven wonen."

Meest gelezen