Dorpsdichter van Lierde meest gelezen dichter van het land dankzij Druivelaar?

Gaby Desmyter is al jaren dorpsdichter van Lierde in Oost-Vlaanderen. De uitgever van De Druivelaar, de bekende scheurkalender, vroeg Gaby om 12 "maandgedichten" te schrijven. De kalender wordt verspreid op 700.000 exemplaren. En dus is Gaby meteen de meest gelezen dichter van het land. Als de mensen het niet meteen in de prullenbak gooien, tenminste.

"Al jaren verstuur ik via e-mail gedichten naar een groep geadresseerden", vertelt Gaby bij Radio 2 Oost-Vlaanderen op gedichtendag. "Daar zit ook de uitgever van de Druivelaar tussen. Ze belden me 2 jaar geleden met de vraag of ik voor de editie van 2019 de maandgedichten wou schrijven. Tegen zo'n aanbod zeg je niet nee."

Herkenbare gedichten

Bij het begin van elke nieuwe maand staat een gedicht van de dorpsdichter. "Het zijn gedichten die iedereen kan herkennen en ook te maken hebben met het seizoen. Vaak laat ik me inspireren door een foto van het dorp en dan borrelt de inspiratie bijna automatisch op." Gaby schrijft het liefst 's nachts. Langer dan een kwartier besteedt hij er niet aan. "Als ik er een uur aan moet zitten wroeten, dan is het niet goed."

Trots op de dorpsdichter

Gaby stond erop dat niet enkel zijn naam bij het gedicht stond, maar ook de vermelding "Dorpsdichter Lierde". "Ik kreeg van de dorpsbewoners enorm veel positieve reacties. Iedereen is blij dat ons dorp op deze manier in de kijker komt."

Meest gelezen dichter?

"Als een dichtbundel in ons taalgebied 300 keer verkocht wordt, dan mag je al van een groot succes spreken", mijmert Gaby. "Als je dan weet dat De Druivelaar verspreid wordt op 700.000 exemplaren, dan zet dat tot nadenken. Maar dan moet iedereen die het blaadje afscheurt, het ook effectief wel lezen, natuurlijk."

Hieronder zie je het maandgedicht voor februari:

Meest gelezen