Video player inladen...

Europees Parlement erkent oppositieleider Juan Guaidó als interim-president van Venezuela

Na een stemming heeft een meerderheid van het Europese Parlement de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó erkend als interim-president. Dat is een flink signaal van de EU naar het Latijns-Amerikaanse land. Vanmiddag zijn ook twee Franse journalisten die in Venezuela waren opgepakt, vrijgelaten. Een Spaanse collega zit nog vast.

Een ruime meerderheid van 439 EU-parlementsleden stemde voor, 104 stemden tegen en 88 onthielden zich. De erkenning door het EP houdt nog geen formele erkenning door de Europese Unie in, maar is wel een stevig signaal van Europa richting Venezuela. De beslissing tot erkenning ligt bij de Europese Raad en het Europees Parlement roept die instelling nu op om het voorbeeld te volgen.

Eerder hadden een groep EU-lidstaten, zoals Spanje, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, gezegd dat ze Guaidó zouden erkennen als er eind deze week geen nieuwe en democratische presidentsverkiezingen zouden worden uitgeschreven in Venezuela. Donderdag en vrijdag komen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bijeen. De EU heeft intussen al wel geëist dat twee Franse en een Spaanse journalist die in Venezuela zijn opgepakt, worden vrijgelaten. De twee Fransen zijn vanmiddag inderdaad vrijgelaten.

De conservatief Juan Guaidó is parlementsvoorzitter in Venezuela en had zich onlangs tot interim-president uitgeroepen nadat dat parlement de herkiezing van Nicolas Maduro tot president als frauduleus had bestempeld. Guaidó wordt nu al erkend door de Verenigde Staten, Canada, een tiental Latijns-Amerikaanse landen waaronder Brazilië, Argentinië, Chili, Peru en Ecuador, en door Australië. De radicaal-linkse president Maduro wordt gesteund door Rusland, China, Cuba en Bolivië.

Spanje levert ex-minister uit Venezuela uit aan VS

Net vandaag heeft een rechtbank in Spanje de uitlevering bevolen van de Venezolaanse oud-minister Nervis Villalobos aan de Verenigde Staten. Villalobos werd in 2017 in Spanje gearresteerd op vraag van de VS.

De man wordt in Amerika beschuldigd van corruptie in verband met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA toen hij nog viceminister van Energie was. Villalobos heeft vijf dagen om in beroep te gaan tegen zijn uitlevering.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen