Marvel-legende Stan Lee herdacht in Hollywood

Aan het Chinese Theatre in Hollywood vond gisterenavond een herdenkingsplechtigheid plaats voor wijlen Stan Lee.  "Excelsior! A Celebration of the Amazing, Fantastic, Incredible & Uncanny Life of Stan Lee" was een avond volledig gewijd aan de iconische stripauteur en filmproducent, die in november vorig jaar overleed. Lee was de stichter van Marvel, het bedrijf dat de superhelden Spider-Man, Iron Man en Black Panther eerst in stripverhalen en daarna op het witte doek wereldberoemd maakte.

Honderden fans, al dan niet verkleed, verzamelden woensdagavond aan de hand- en voetprints van Stan Lee op Hollywood Boulevard. Het evenement "Excelsior!" werd georganiseerd door Lee's bedrijf POW! Entertainment. Toen de Marvel-auteur in november overleed, werd hij in intieme kring begraven. Nu konden collega's en het grote publiek afscheid komen nemen.

Invision

Stan droomde zijn hele leven van het vertellen van goede verhalen. Dat deed hij iedere keer opnieuw en opnieuw

Regisseur Kevin Smith

De avond werd in goede banen geleid door superfan en regisseur Kevin Smith. Hij haalde samen met vrienden en collega's van Stan Lee herinneringen op over de betreurde auteur. Op de rode loper: "Star Wars"-acteur Mark Hamill, apl. de. ap en Taboo van The Black Eyed Peas, en acteurs Clark Gregg, Wesley Snipes en Lawrence Fishburne die alledrie Marvel-personages speelden op het witte doek.

Hamill herinnerde zich hoe hij ooit aan Lee vroeg waarom hij er zo jeugdig bleef uitzien. Antwoord van Stan Lee: "Wel Mark, ik sta 's ochtends op en maak me dan een hele dag lang zorgen."

Hoe ik er zo jeugdig blijf uitzien? Ik sta 's ochtends op en maak me dan een hele dag lang zorgen

Stan Lee

Stan Lee was een veteraan van de Tweede Wereldoorlog. In de jaren '50 wou hij een respectabel schrijver worden, maar hij werd met tegenzin stripboekauteur. Onverwacht werden personages zoals Spider-Man, de X-Men en de Hulk enorm succesvol en werd Lee één van de meesterbreinen achter Marvel Comics.

Sinds de jaren negentig werden de Marvel-personages volwaardige filmhelden, in de bioscoopavonturen rond de zogenoemde Avengers. Stan Lee maakte in zowat al die films felgesmaakte gastoptredens. "Black Panther" werd onlangs nog genomineerd voor 6 Oscars.

Stan Lee overleed op 12 november 2018, hij werd 95.

Meest gelezen