Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Gigantische luchtvervuiling dwingt Thaise hoofdstad Bangkok om scholen te sluiten

Zeker tot volgende maandag worden 437 scholen in Bangkok gesloten. De lokale overheid neemt maatregelen tegen de enorme luchtvervuiling, want de bevolking begint te morren. Toch is er niet meteen beterschap op komst.

De gouverneur van de hoofdstad heeft de beslissing genomen om 437 scholen in Bangkok te sluiten. Dat zou zeker nog tot volgende maandag en mogelijk nog later het geval zijn.

Er worden ook wegen afgesloten en beperkingen opgelegd aan het verkeer en fabrieken. Ook een aantal bouwwerven worden stilgelegd om de vervuiling in te perken. Er wordt nu gepoogd om met drones water over de stad te spuiten om het stof te doen neerslaan, maar of dat veel zal opleveren, is de vraag. Volgende week begint het nieuwe maanjaar (soms Chinees nieuwjaar genoemd) en de overheid vraagt nu ook om niet massaal wierook te branden.

Bangkok worstelt al weken met een dikke smog die boven de stad hangt. Het gaat vooral om erg fijn stof en er hangt nu al bijna drie keer zo veel in de lucht als voor de gezondheid schadelijk wordt geacht. De oorzaken zijn duidelijk: het chaotische verkeer en de dieseluitstoot, fabrieken in de buurt en de massale bouwactiviteit.

Bovendien begint in Thailand eind februari het beruchte "smokey season" als het droog is en boeren afval van de oogst verbranden en er ook bossen in vlammen opgaan. Dan kan de luchtvervuiling nog verder toenemen.

De bevolking van Bangkok, maar ook andere grote steden zoals Chiang Mai in het noorden, is die vervuiling grondig beu en begint te morren. Dat ligt gevoelig, want het militaire regime van premier Prayuth Chan-ocha is van plan om de komende maanden verkiezingen te houden, de eerste sinds de staatsgreep van 2014. Die verkiezingen moesten eind februari plaatsvinden, maar zijn tot nader order uitgesteld.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Azië is koploper inzake luchtvervuiling

Ondanks alles valt de luchtvervuiling in Thailand nogal mee. Het peil van fijn stof in de lucht is soms tot drie keer hoger in grootsteden in India en China. De vervuiling in Delhi en Peking is berucht, maar ook Shanghai en Guangzhou hebben een reputatie met een reukje aan.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vallen twee op de drie doden door luchtvervuiling in Azië. Dat verwondert niet: daar woont niet alleen een groot deel van de wereldbevolking, maar er is de voorbije decennia ook een grote ontwikkeling inzake zware industrie en verkeer, en de milieuwetgeving en toepassing daarvan volgen niet altijd in hetzelfde tempo.

Zuidoost-Azië kent nog een ander fenomeen: geregeld kampen Singapore, Maleisië, Thailand en Indonesië met zware rook die het gevolg is van aangestoken bosbranden op de eilanden Sumatra en Borneo, waar illegaal bos wordt gerooid om plantages van palmolie en andere gewassen aan te leggen.

Meest gelezen