Video player inladen...

Ingenieurs hebben het aantrekkelijkste beroep, taxichauffeurs vinden we het minst benijdenswaardig

Ingenieurs hebben - nog altijd - het aantrekkelijkste beroep in België. Dat blijkt uit een nieuwe enquête van uitzend- en HR-bureau Randstad bij ruim 3.500 respondenten. Taxichauffeurs hebben dan weer de minst aantrekkelijke job, blijkt uit diezelfde bevraging.

Randstad gaat ieder jaar op zoek naar de aantrekkelijkste werkgever van het land. Vorig jaar waren dat Janssen Pharmaceutica en de stad Gent. Omdat werknemers in de eerste plaats op zoek gaan naar een bepaald beroep of een bepaalde functie, onderzocht Randstad in 2011 ook eens wat het aantrekkelijkste beroep is in België. 

Dat onderzoek heeft het bedrijf nu nog eens herhaald. En wat blijkt uit de nieuwe bevraging? Ingenieur - zowel burgerlijk als industrieel - is nog altijd het aantrekkelijkste beroep. Daarover is maar liefst 62 procent van de bevraagden het eens. Ingenieur wordt als aantrekkelijk beroep gezien omdat het een uitdagende job lijkt, met een hoog loon en goede werkomstandigheden 

Het valt op dat de top 10 (en zelfs de top 20) uitsluitend bestaat uit hooggeschoolde jobs. Voor de absolute top is zelfs minstens 5 jaar hogere studie nodig. 

Pas op de 22e plaats vinden we het eerste beroep waarvoor geen hogere studies nodig zijn: elektricien. Daarnaast kregen alleen loodgieters, dierenverzorgers en mecaniciens als handarbeidersberoepen een plaatsje in de top 50.

Het beroep van dierenverzorger is trouwens de grootste stijger: van 22,2 procent van de stemmen in 2011 naar 43,9 procent nu. Daarmee wordt de job van dierenverzorger aantrekkelijker beschouwd dan die van bejaarden- en kinderverzorgers.

Wat ook nog opvalt: jongeren zien de meeste technische beroepen minder positief dan ouderen. Dat is een zorgwekkende vaststelling, want vaak gaat het om knelpuntberoepen, waar weinig gegadigden voor te vinden zijn.

Minst aantrekkelijke beroepen

Bij de minst aantrekkelijke beroepen vinden we niet veel functies waarvoor hogere studies nodig zijn. De laagst genoteerde functie waarvoor een diploma van universitair hoger onderwijs nodig is, is die van scheepskapitein.

Bovenaan de lijst van minst aantrekkelijke beroepen staan de taxichauffeurs. In 2011 vonden we de job van inpakker nog het minst benijdenswaardig. Zij staan nu op een achtste plek van de minst aantrekkelijke beroepen. Anno 2018 wordt de top 3 vervolledigd door callcentermedewerkers en portiers.

Amper 10 procent van de respondenten vindt de job van taxichauffeur aantrekkelijk. Waarom wordt taxichauffeur als zo’n slechte job aanzien. Taxichauffeur scoort heel slecht op zowat alle vlakken: laag loon en slechte werkomstandigheden. 

Waarom prijken taxichauffeurs nu plots helemaal bovenaan bovenstaande lijst? Dat heeft wellicht meerdere oorzaken: de uberisering van de job kan hierin een rol gespeeld hebben, vermoedt Randstad en misschien speelt ook de toekomst van de zelfrijdende auto hier een rol. Het valt op dat ook andere transportberoepen slecht scoren: truck-, bus- en heftruckchauffeur, het zijn allemaal jobs die we niet zouden aanraden.

Balans

Op basis van welke criteria besluiten we nu wat al dan niet een aantrekkelijk beroep is? Loon blijft de belangrijkste factor. Maar ook de balans tussen werk en privé vinden Belgen heel belangrijk. Heel opvallend is dat aantrekkelijkste beroepen wel het slechtst scoren op het gebied van balans werk-privé .

Naast loon en work-life balance spelen ook goede werkomstandigheden, werkzekerheid en afwisseling een belangrijke rol.  Op het vlak van werkomstandigheden en loon scoren de aantrekkelijkste beroepen heel hoog, ondanks de slechte balans tussen werk en privé.

De volledige resultaten van de enquête staan op de website van Randstad.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen