Jonas Roosens

Kamperen voor de schoolpoort zal volgend schooljaar sterk verminderen

Een pak meer scholen dan vorig jaar zullen voor de inschrijvingen werken met een digitaal aanmeldsysteem. Daarmee willen ze het kamperen voor de schoolpoort vermijden. 230 secundaire scholen doen volgend schooljaar mee, dat is een stijging met 60 procent tegenover vorig jaar. In het basisonderwijs kiezen 852 scholen om digitaal aan te melden, een stijging van 15 procent.

Dat meer en meer scholen digitaal gaan inschrijven, vindt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) een positieve evolutie: “In het secundair gaan we van 144 scholen naar 230 die digitaal willen aanmelden. Dat is een stijging van 60 procent. Ik vind dat zeer positief, want in het secundair krijgen we de komende jaren de grootste capaciteitsnoden.”

In het basisonderwijs zullen 852 scholen volgend schooljaar digitaal werken, een stijging met 15 procent. De stijging is hier minder uitgesproken, omdat veel bassischolen al eerder zijn overgegaan op de digitale aanmelding.

Minister Crevits concludeert: “We zien dus dat heel veel scholen ervoor kiezen om digitaal aan te melden, ook al was het niet verplicht. Er zal dus minder gekampeerd worden.”

Als we naar de steden en gemeenten kijken, blijkt dat in vergelijking met vorig schooljaar nu ook in Antwerpen alle secundaire scholen digitaal gaan, en ook die in Halle, Leuven, Vilvoorde en Zaventem. In totaal zetten 9 van de 17 steden en gemeenten waar vorig jaar nog gekampeerd werd voor secundaire scholen, de stap naar digitaal.

In de toekomst wel verplicht

De digitale aanmelding was niet verplicht, al was dat oorspronkelijk wel de bedoeling. Op 20 december vorig jaar lag het nieuwe inschrijvingsdecreet voor in het Vlaams parlement. Dat decreet wou kamperen aan de schoolpoort definitief naar het verleden verwijzen. Scholen met een capaciteitstekort werden daarom verplicht om digitaal te gaan aanmelden.

Maar de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF) had bezwaren en riep een belangenconflict in, omdat het decreet ook voorzag in ruimere voorrangsregels voor Nederlandstalige leerlingen in Nederlandstalige scholen in Brussel. Exit decreet dus, voorlopig toch.

Vlamingen en Franstaligen zitten nu samen om een oplossing te vinden voor Brussel en daarna moet dan het nieuwe Vlaams inschrijvingsdecreet in werking treden, mét daarin de verplichting voor scholen met een capaciteitsprobleem om met digitale aanmelding te werken.

Meest gelezen