Kempen-Maasplan moet drugscriminaliteit in grensstreek aanpakken

Er komt een Kempen-Maasplan om de drugscriminaliteit in de grensstreek aan te pakken. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verteld in de Kamer, in een antwoord op een vraag van Nele Lijnen (Open VLD) en Raf Terwingen (CD&V).

De grensstreek in Limburg is al een tijdje in de ban van de drugslabs en het drugsafval dat gedumpt wordt. Dinsdagochtend werden er nog 3 doden gevonden aan zo'n lab in Eksel. Nele Lijnen, volksvertegenwoordiger en schepen in Hechtel-Eksel, en Raf Terwingen, burgemeester van Maasmechelen wilden vandaag in de Kamer weten hoe die drugslabo's nu beter zullen aangepakt worden. Minister van Justitie Koen Geens wist te vertellen dat er een Kempen-Maasplan komt.

Samenwerken

Het doel is om het openbaar ministerie, de politiediensten, de gemeenten en de administratieve diensten te laten samenwerken, aan beide kanten van de grens. "Alle betrokken partijen aan beide zijden van de grens worden samengebracht en iedereen kan samenwerken binnen zijn of haar bevoegdheid. Zo kunnen we sneller en beter samenwerken", aldus Geens.

Volgende weken

Het plan wordt nu volop voorbereid en wordt in de volgende weken gelanceerd. En er is ook een wetsontwerp waarin de opruimingskosten van drugsafval kunnen verhaald worden als een gerechtskost.

 

Meest gelezen