Videospeler inladen...

12.500 jongeren op klimaatmars in Brussel, bijna 15.000 in Luik: "Als we nu stoppen, hebben we niets bereikt"

Vandaag zijn opnieuw duizenden jongeren op straat gekomen om actie te voeren voor een beter klimaatbeleid. In Brussel zijn 12.500 scholieren en studenten van het noordstation naar het zuidstation getrokken. In Luik zijn bijna 15.000 jongeren samengekomen, schat de politie. In Leuven lieten 3.500 leerlingen en leerkrachten van lagere scholen hun stem horen.

Voor de vierde donderdag op rij zijn alweer heel wat scholieren naar Brussel afgezakt om hun eis voor een beter klimaatbeleid in de verf te zetten. De politie telde 12.500 manifestanten, een stuk minder dan de 35.000 jongeren vorige week.

"Het zijn er wel nog altijd 12.500 die al voor de vierde keer meekomen", benadrukt Anuna De Wever, één van de initiatiefneemsters in het Radio 2-programma "Spits". "We blijven doorgaan tot de verkiezingen."

(lees voort onder de tweet en video)

Bekijk hier beelden van de mars:

Videospeler inladen...

De jongeren verzamelden vandaag aan het station Brussel-Noord en liepen naar het station Brussel-Zuid. 

Onze verslaggever Ann De Bie wachtte de jongeren op aan het noordstation. "Bij de jongeren die hier op dit moment zijn, is het enthousiasme heel groot", zei ze. 

"Het is al de derde keer dat ik kom", zegt een van de betogers. "Ik blijf komen omdat er nog steeds geen actie wordt ondernomen. Er ligt nog steeds geen plan klaar. Het is een stuk voor onze toekomst en de toekomst van duizenden mensen op deze planeet." Dat ze veel lessen mist heeft ze ervoor over. "Voorlopig zijn onze leerkrachten vrij goed gezind. Ik maak wel veel taken thuis." Hoe lang zullen de scholieren dit nog volhouden? "Tot er een plan ligt. Als we nu stoppen hebben we niets bereikt. Er is nog geen verandering."

Ik blijf komen omdat er nog steeds geen actie wordt ondernomen. 

Klimaatspijbelaar in Brussel

Sinds vorige week hebben ook scholieren uit Wallonië zich aangesloten bij het protest. Sommigen zijn afgezakt naar Brussel, terwijl anderen zijn samengekomen in Luik. Volgens de Luikse politie protesteerden daar bijna 15.000 jongeren. 

(lees voort onder de video's en foto's)

Bekijk hier ons liveverslag vanuit Leuven en Brussel:

Videospeler inladen...

Ons jongerenmagazine "Karrewiet" volgde in het spoor van Anuna De Wever:

Videospeler inladen...

Bekijk beelden van de manifestatie in Luik:

Videospeler inladen...

Opvallende slogans

Ook op gedichtendag toonden de jongeren zich van hun meest creatieve kant wat slogans betreft, en dat in drie talen. De ene slogan was grappig, de andere wat vuil gebekt, maar allemaal stonden ze in het teken van een beter klimaat:

  • "Diploma met toekomst? Redder aan zee"
  • "Ik wil geen rook uit de schouw zien vliegen"
  • "Make this hellhole green again"
  • "Het klimaat is als bier, hoe warmer hoe slechter"
  • "Eat pussy, not cows"
  • "4 klimaatministers, 0 beleid"
  • "Pour la terre, cessons de nous taire"
  • "La nouvelle De Wever est arrivée"
  • "Waar is onze Joke(r)? "
  • "Ik moest staken, want de regering doet het niet"

In Leuven protesteren lagereschoolkinderen

Op het Ladeuzeplein in Leuven kwamen meer dan 3.500 leerlingen en leerkrachten uit 27 basisscholen samen om hun stem te laten horen. 

(lees voort onder de foto)

"Het klimaatthema leefde heel hard in onze klassen en heel veel andere basisscholen", zegt juf Annelies Holemans van de Leuvense Freinetschool De Zevensprong die het protest in goede banen leidt.

"Onze kinderen wilden heel graag naar Brussel gaan, maar sommigen zijn daar nog een beetje te jong voor. Dus kwam het initiatief van hen om zelf een klimaatactie te organiseren in Leuven. We hebben zoveel mogelijk andere scholen uitgenodigd via een promotiefilmpje en een affiche. Er is veel volk op afgekomen." 

"Ik vind het heel belangrijk dat het klimaat goed blijft", zegt Stan. "Mijn slogan is: ik hou niet langer mijn mond, maak het klimaat gezond." Ook Gitte is heel gemotiveerd. "Ik vind het belangrijk dat er iets wordt gedaan aan het klimaat en dat ze niet op hun stoel blijven zitten."

Op de tonen van de beiaard van de Universiteitsbibliotheek werd massaal het klimaatlied gezongen.

Wie durft nu nog zeggen dat de jongeren niet wakker liggen van de grote thema's. 

Mohammed Ridouani, burgemeester Leuven

De Leuvense burgemeester Mohammed Ridouani (SP.A) kwam luisteren naar de jonge actievoerders. Hij was blij met de opkomst. "Ik vind dit eigenlijk geweldig. De jongeren die voor iets universeels opkomen, de straat opkomen, actie vragen en zich geëngageerd tonen. Wie durft nu nog zeggen dat de jongeren niet wakker liggen van de grote thema's. Ik ga goed luisteren en goed kijken wat we kunnen doen in de komende jaren om hen te inspireren en te laten zien dat het kan."

(Lees verder onder de video en de foto's)

Bekijk de reportage over het leerlingenprotest in Leuven uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Inspraak burgers

Youth for Climate heeft na afloop van zijn vierde klimaatmars een nieuw onlineplatform voorgesteld waarop het inspraak van burgers zal verzamelen. Op www.youth4climate.be kan iedereen zijn idee en stem laten horen om ze zo tot bij de beleidsmakers te krijgen.

Het onlineplatform van Youth for Climate komt er in samenwerking met CitizenLab, dat zijn expertise in het bouwen van een inspraakplatform ter beschikking stelt van de jongeren. De gebruikers moeten zich aanmelden en hun postcode ingeven om hun stem te laten horen.

"We hopen dat er ideeën uitkomen waar de politiek op moet zeggen: "goed idee, dat moet er komen". Het moet gegrond zijn en niet enkel lijken alsof we anarchistische jeugd zijn", stelt Dries Cornelissens van Youth for Climate.

Meest gelezen