Videospeler inladen...

Nemmouche neemt woord op proces: "Niets te maken met inbraak bij advocaat, ik veroordeel elke poging tot intimidatie"

Opvallend moment op het proces over de aanslag op het Joods Museum. Hoofdbeschuldigde Mehdi Nemmouche heeft het woord genomen na de inbraak bij een van de betrokken advocaten: "Ik heb niets te maken met de inbraak bij de advocaat. Ik veroordeel elke poging tot intimidatie van de juryleden of magistraten."

De hele dag hing er gisteren een schaduw over het proces-Nemmouche, nadat er ingebroken was in het kantoor van advocaat Vincent Lurquin, die een van de burgerlijke partijen verdedigt. Een intimidatiepoging, want er werden ook een honkbalknuppel en een namaakkalasjnikov achtergelaten op zijn bureau. De advocaat zelf sprak gisteren duidelijke taal: "Dit is een duidelijke boodschap. Ze willen dat we stoppen. Maar we mogen niet bang zijn."

Nemmouche neemt het woord: "Ik heb niets te maken met deze diefstal"

Hoofdbeschuldigde op dit proces, Mehdi Nemmouche, heeft vanmorgen meteen het woord genomen. Hij las voor het eerst een echte verklaring voor en richtte zich daarmee rechtstreeks tot de jury: "Ik heb gehoord dat de jury vreest voor haar veiligheid. Ik leef al vier jaar onschuldig in een tombe en wil nu een eerlijk proces. Op enkele familieleden na heb ik met niemand contact. Ik heb niets te maken met deze inbraak. Ik veroordeel elke poging tot intimidatie van de juryleden, getuigen, advocaten, procureurs of magistraten. Ik vraag nadrukkelijk om alle magistraten en juryleden met rust te laten, zodat zij in vrede met hun gezin kunnen leven."

Ik vraag nadrukkelijk om alle magistraten en juryleden met rust te laten, zodat zij in vrede met hun gezin kunnen leven

Mehdi Nemmouche

"Ik heb nooit deel uitgemaakt van een terreurcel. Maar als iemand denkt dat hij of zij mij een plezier doet met deze intimidatie, dan heeft die het mis. Ik veroordeel de inbraak compleet. Ik zie ook niet waarom dit een link zou hebben met mijn proces. Meester Lurquin speelt maar een secundaire rol. Hij is de enige advocaat die correct is tegenover mij. Er werd ook een ander dossier gestolen, dat van Abdelkader Belliraj en ik denk dat dat het echte motief is."

Ik zie niet in waarom de inbraak een link zou hebben met mijn proces

Mehdi Nemmouche

Daarnaast benadrukt Nemmouche ook nog eens dat hij niet de dader is van de aanslag op het Joods Museum en dat hij ook geen enkele link heeft met de aanslagen in Parijs of die in Brussel en Zaventem. "Ik ben niet de dader. Ik roep iedereen op om mijn proces sereen te laten verlopen. Niemand moet zich ongerust maken. Ik heb geen link met de aanslagen in Parijs of Brussel. Ik veroordeel ze. Er is geen enkele God die zich God laat noemen, die onschuldigen laat doden."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen