Enorme kabels in de Noordzee in gebruik genomen: België stuurt voor het eerst stroom naar Britten

Primeurtje vannacht: voor het eerst is er elektriciteit van ons land naar het Verenigd Koninkrijk gestuurd, via een onderzeese kabel. Aan de verbinding tussen beide landen, die de naam Nemo Link draagt, is 10 jaar lang gewerkt door de Belgische hoogspanningsbeheerder Elia en het Britse National Grid.

Nemo Link is de naam van de 140 kilometer lange kabels (waarvan 130 kilometer in de Noordzee) die de Britse en Belgische conversiestations in Richborough en Brugge verbinden. Na tien jaar ontwikkelen en bouwen, goed voor een investering van 628 miljoen euro, is de hoogspanningskabel vannacht voor het eerst in gebruik genomen: er ging zo stroom vanuit België naar het VK.

"Sinds middernacht vervoeren wij 1 gigawatt richting het VK, dat is vergelijkbaar met een kerncentrale", legt Elia-topman Chris Peeters uit in "De ochtend" op Radio 1. "De stroomprijzen zijn op dit ogenblik iets hoger in het Verenigd Koninkrijk, waardoor de elektriciteit dus in die richting gaat." Maar als hier krapte zou heersen, zal de elektriciteit ook naar ons land worden aangevoerd, zegt Peeters.

In dat opzicht is de afwerking van Nemo Link een opluchting voor Elia. "Voor ons is dit zeer belangrijk. We hebben er hard naar uitgekeken, zeker deze winter, waarin we zoveel moeilijkheden gehad hebben. In die zin zijn we blij dat we dit nu mee in rekening kunnen brengen in België op de meest kritieke uren."

Lagere prijzen

De kabel zou ook kunnen helpen om de stroomprijzen naar beneden te krijgen, denkt Peeters. "België heeft historisch altijd wat hogere prijzen gekend in vergelijking met de buurlanden. Een verdere verbinding maken met het buitenland is zeer belangrijk om die prijzen naar beneden te krijgen."

Zelfs na de brexit zal de energie blijven stromen, maar het mechanisme zal er misschien wat anders uitzien

Chris Peeters, CEO van Elia

Zoals het scenario van de kernuitstap nu is afgesproken, zal België een netto-invoerder van stroom blijven, zegt Peeters. Dus ook in dat opzicht is Nemo Link belangrijk.

En wat met de brexit? "Op dat moment moeten we kijken wat daar de gevolgen van zijn. Dan zal de energie blijven stromen, maar het mechanisme zou er misschien wat anders uitzien, afhankelijk van de overeenkomst tussen het VK en Europa."

Volgens Peeters zijn Elia en National Grid in elk geval klaar voor alle scenario's, van een harde brexit tot de eventuele beslissing dat het VK toch bij de EU zou blijven.

Herbeluister hier het gesprek met Chris Peeters van Elia in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen