Archieffoto

Oeganda legt beslag op grote hoeveelheid ivoor en huiden van schubdieren

In Oeganda hebben de autoriteiten beslag gelegd op een grote hoeveelheid illegaal ivoor en huiden van schubdieren. Twee Vietnamese verdachten werden gearresteerd, dat heeft de lokale politie gemeld. 

"In een enkele container werden al 700 stukken ivoor en 200 pangolinhuiden aangetroffen", zei woordvoerder Vincent Sseruuma van de Uganda Revenue Authority. "Er zijn ongeveer 2.000 stukken ivoor geteld, deze moeten van een duizendtal olifanten zijn.” De goederen werd deze week in beslag genomen.

Omdat hij niet over de exacte waarde van de geconfisqueerde goederen beschikt, schat Sseruuma dat die in de miljoenen euro zal lopen. "De containers kwamen uit Zuid-Soedan en we hebben ze deze week gevolgd tot hun bestemming in Kampala", zei hij nog. Naast de Vietnamezen werden nog verschillende andere mensen gearresteerd. 

Pangolin
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Hun schubben worden verkocht als geneesmiddel"

"Oeganda wordt gebruikt als overslagplaats voor goederen als illegaal ivoor", zei Sseruuma. Volgens hem is het ivoor waarschijnlijk afkomstig uit Congo en dat vervolgens via Zuid-Soedan naar Oeganda werd overgebracht. Het meeste ivoor is bestemd voor de Aziatische markt, waar ook veel vraag is naar schubben van de pangolin, die in de traditionele geneeskunde worden gebruikt. De pangolins die voornamelijk 's nachts actief zijn, leven in Azië en Afrika. Ze worden met uitsterven bedreigd. Hun schubben worden er voornamelijk verkocht als geneesmiddel, ondanks het handelsverbod. Ze worden bijvoorbeeld in de traditionele Chinese geneeskunde bij de behandeling van astma en artritis gebruikt. Het vlees van de pangolin wordt in delen van Azië ook beschouwd als een delicatesse.

De kleine geschubde miereneters zijn de meest verhandelde dieren ter wereld

WWF

Natuurbehoudsorganisatie WWF zegt dat de kleine geschubde miereneters de meest verhandelde dieren ter wereld zijn. En ondanks het verbod op de internationale handel in ivoor, worden nog elk jaar duizenden olifanten afgeslacht voor hun slagtanden, aldus WWF.

Voor de koloniale periode leefden er in Afrika volgens schattingen tot 10 miljoen olifanten. In 1979 was hun aantal al teruggelopen naar 1,3 miljoen. Vandaag zouden er volgens een telling nog maar 415.000 wilde olifanten zijn.

Meest gelezen