Royals: over een spannend vader-dochteruitstapje en het Argentijnse vastgoed van koningin Máxima 

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. In Nederland zijn vader en dochter op stap gegaan. Koning Willem-Alexander en kroonprinses Amalia genoten duidelijk van een spannende jumping. Koningin Máxima kreeg dan weer kritiek te verduren over haar vastgoed in Argentinië, maar stelt dat ze de fiscus niet beliegt. De Deense prins Joachim (49) gaat opnieuw studeren en verhuist met zijn gezin een jaar naar Parijs. En Madeleine Bernadotte maakt haar debuut als jeugdauteur.

Vader en dochter op stap

In Nederland vond naar goede gewoonte Jumping Amsterdam plaats. Het sportevenement vierde zijn diamanten jubileum en mocht de internationale dressuur- en springtop ontvangen. Een ideale gelegenheid voor koning Willem-Alexander om zijn oudste dochter Amalia mee op uitstap te nemen.

De 15-jarige kroonprinses heeft als hobby - naast hockeyen en zingen - ook paardrijden en neemt deel aan wedstrijden, met haar paard genaamd Safary. Het zit haar in het bloed, want ook vader Willem-Alexander, grootmoeder prinses Beatrix en wijlen overgrootvader prins Bernhard zijn/waren fanatieke ruiters.

Amalia drie jaar geleden met Safary en haar zussen.
©Jeroen van der Meyde/RVD

"Hartstikke leuk om hier weer te kunnen zijn", had de koning gezegd tegen de organisatoren. Zij hoopten hem een "spannende namiddag" te kunnen bezorgen en dat is - afgaande op de foto's - wel gelukt. Tijdens de wereldbeker springen kregen Willem-Alexander en Amalia in de tribune het gezelschap van prinsessen Irene en Margarita. Vader en dochter waren goedgemutst en leefden hard mee met de deelnemers.

Amalia gebruikte ook als een echte tiener gretig haar smartphone om alles op beeld vast te leggen. Zo onthulde royaltyverslaggever Rick Evers vorige maand nog dat Amalia op Instagram zit en er onschuldige foto's van dieren en landschappen deelt. 

(scroll verder onder de foto's)

PPE
PPE
PPE

"Máxima respecteert Argentijnse fiscus"

Terwijl vader en dochter genoten, kreeg koningin Máxima kritiek te verduren. Een Argentijnse website schreef dat Máxima vastgoed heeft in de provincie Rio Negro en daarvoor geen of onvoldoende belastingen betaalt. De koningin zou sinds 2009 zo'n 3.000 hectare aan land bezitten en er huizen op gebouwd hebben die niet correct of helemaal niet zijn aangegeven bij de belastingsdienst.

Het draait onder meer om "La Estancia Pilpilcura", een landgoed met enkele luxehuizen als gastenverblijven. De tante van Máxima staat in voor het beheer van de gebouwen. President Mauricio Macri zou weet hebben van de praktijken en een oogje dichtknijpen voor zijn gefortuneerde vrienden.

(foto hieronder: een van de luxehuizen op het domein)

De Rijksvoorlichtingsdienst laat in een korte mededeling weten dat de koningin wel degelijk de geldende belastingwetten in Argentinië respecteert. "Dit wordt ons ook bevestigd door de betrokken autoriteiten in Argentinië", luidt het. De lokale burgemeester Nestor Ayuelef verklaart dan weer in de krant Clarín dat Estancia Pilpilcura in zijn gemeente niet staat geregistreerd. Waarop de tante van Máxima reageert dat dat "niet vereist is" en dat ze "alles netjes betaalt".

Joachim een jaartje op de Franse schoolbanken

De Deense prins Joachim (49) trekt met zijn gezin voor een jaar naar Frankrijk, waar hij opnieuw zal studeren. De jongste zoon van koningin Margrethe kreeg een uitnodiging van het Franse ministerie van Defensie om een opleiding te volgen aan de prestigieuze École Militaire. Het voorstel kwam er na het Franse staatsbezoek van president Emmanuel Macron aan Denemarken. Joachim zal met prinses Marie en hun twee jongste kinderen, Henrik en Athena, deze zomer de oversteek maken.

2018 Ole Jensen - Corbis

De opleiding in Parijs is vrij intensief, met cursussen die zes dagen per week lopen. Het programma wordt aangeboden aan een select clubje van dertig officieren, onder wie nu ook Joachim dus. De nadruk bij École Militaire ligt op internationale betrekkingen en strategisch management. Joachim dient zelf al dertig jaar in het Deense leger, waar hij sinds 2015 de rang van reservekolonel heeft.  

Voor de prins zal de Franse taal alvast geen barrière vormen. Zijn vader, prins Henrik, groeide op in Frankrijk, net als zijn echtgenote Marie. De Deense koninklijke familie heeft er zelfs een wijngaard, Château de Cayx, waar heel wat zomers gespendeerd worden. Joachim studeerde eerder al, samen met zijn broer kroonprins Frederik, aan École des Roches in Normandië, ook wel eens het meest exclusieve internaat van Frankrijk genoemd.

De oudste zonen van Joachim, Nikolai en Felix uit een eerder huwelijk met gravin Alexandra Christina Manley, verhuizen niet mee. Het Deense hof verzekert dat het verblijf in Frankrijk geen invloed zal hebben op het werk van Joachim en Marie als beschermheer en beschermvrouw van tal van organisaties. 

Madeleine Bernadotte stelt kinderboek voor

De Zweedse prinses Madeleine heeft haar eerste kinderboek "Stella och hemligheten" (Stella en het geheim) voorgesteld. Het boek draait om eigenwaarde, vertrouwen en grenzen afbakenen. "Ik hoop dat het kinderen toont hoe belangrijk het is om voor jezelf op te komen en om durven te zeggen wanneer iets niet goed aanvoelt", schrijft Madeleine met een foto van de cover op Instagram. De dochter van koning Carl Gustav maakt haar debuut als auteur, maar ze stond er niet alleen voor: ze kreeg de hulp van journaliste Marie Oskarsson en Karini Gustafson-Teixeira.

"Stella en het geheim" komt in juni uit en wordt uitgegeven in samenwerking met de World Childhood Foundation die strijdt voor kinderrechten. De stichting bestaat twintig jaar en was destijds een van de initiatieven van Madeleines moeder, koningin Silvia. Opvallend is dat de prinses haar titel voor het boek niet gebruikt. Op de cover valt enkel Madeleine "Bernadotte" te lezen.

(scroll verder onder de foto van Jean-Baptiste Jules Bernadotte)

De stamvader van het Huis Bernadotte.

Prinses Madeleine is zeker niet de eerste royal die zich waagt aan boeken. Onze koningin Fabiola schreef in 1955, nog voor haar huwelijk met koning Boudewijn, "Los doce cuentos maravillosos". Van haar "Twaalf wonderlijke sprookjes" werd het verhaal "De Indische waterlelies" zelfs een attractie in de Efteling. De Nederlandse prinses Laurentien, schoonzus van koning Willem-Alexander, pakte uit met de jeugdreeks "Mr Finney" over het klimaat, "De sprookjessprokkelaar" en "Nog lang en gelukkig".  Zij schrijft onder de naam Laurentien van Oranje.  

Bekijk hier archiefbeelden van koningin Fabiola die "De Indische waterlelies" met toenmalig prins Filip (7) bezoekt: 

Meest gelezen