Juan Guaidó., oppositieleider in Venezuela.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Venezolaanse oppositieleider schrijft opiniestuk in The New York Times: "Eerst moeten we onze vrijheid herstellen"

De oppositieleider en zelfverklaarde interim-president van Venezuela Juan Guaidó roept in The New York Times Venezolanen op om zich te verenigen tegen president Nicolás Maduro. Het verscherpt alleen nog maar de machtsstrijd tussen de twee mannen. Dit weekend worden weer grote protesten verwacht.

"De tijd tikt weg voor Maduro. Maar om voor zijn exit te zorgen met een minimum aan bloedvergieten, moet heel Venezuela zich verenigen en aandringen op een definitief einde van zijn regime." Dat schrijft de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó in The New York Times. Guaidó riep zichzelf vorige week uit tot interim-president. Hij deed dat bij een massabetoging over massale kiesfraude bij de Venezolaanse verkiezingen in mei. 

In zijn opiniestuk benadrukt Guaidó nogmaals dat de herverkiezing van Maduro in mei onwettig was en dat een groot deel van de internationale gemeenschap die mening ook toegedaan is. In werkelijkheid is de wereld verdeeld over de kwestie: onder meer grootmachten als China en Rusland blijven Maduro steunen, terwijl de VS en Europa oproepen tot vrije verkiezingen.

Steun van het leger

Volgens Guaidó is de situatie in Venezuela schrijnend en moet daar dringend iets aan gebeuren. Hij spreekt van voedsel- en medicijnentekorten, ondervoeding, de terugkeer van ziekten die eigenlijk waren uitgeroeid en zware criminaliteit. "Het is onze taak om de normaliteit te herstellen, om het geavanceerde en welvarende land te bouwen waarvan we allemaal dromen. Maar eerst moeten we onze vrijheid herstellen."

Venezolaans president Nicolás Maduro.
Presa Presidencial Miraflores

Guaidó wil nieuwe, vrije verkiezingen op poten zetten. Maar hij geeft ook toe dat hij daarvoor de steun nodig heeft van het leger. Hij geeft ook mee dat hij daarover al clandestiene meetings heeft gehad met leden van het leger en de veiligheidsdiensten. De oppositieleider roept de Venezolanen dus op om zich te verenigen. "Onze kracht, en de verlossing van heel Venezuela, ligt in eenheid."

"Druk neemt toe"

Intussen blijft de onrust in Venezuela aanhouden. Gisterenmiddag trokken enkele duizenden mensen de straat op voor vreedzaam protest, legt correspondente Marjolein van de Water in Venezuela uit in "De ochtend" op Radio 1. "Gisteren ging het om een korte staking van 12 uur 's middags tot 14 uur. Daar is redelijk goed gehoor aan gegeven in de buurten waar de kantoren zijn. Mensen gingen de straat op met vlaggen en zongen het volkslied."

Maar in de sloppenwijken is het minder rustig. "De mensen daar zijn de afgelopen weken vooral 's nachts de straat op gegaan. Dat ging er dan heel hard aan toe: hevige confrontaties met polities en plunderingen. Er worden ook allerlei paramilitaire knokploegen ingezet. En die schieten met scherp."

Van de Water merkt ook op dat er almaar meer journalisten worden opgepakt: Venezolanen, maar ook buitenlanders. "2 Colombianen, 2 Chilenen, 2 Fransen en een Spanjaard zijn intussen gearresteerd. Een aantal van hen is hier zonder visum, omdat het vrijwel onmogelijk is om nog een visum te krijgen. Dat is voor de regering de reden om hen op te pakken en even vast te zetten." Sommigen onder hen zijn zelfs al het land uitgezet. "De druk neemt hier toe."

Herbeluister hier het gesprek met Marjolein van de Water in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen