Videospeler inladen...

Verkiezingen in Nigeria: Welke zeventiger wordt president van de grootste economie van Afrika?

In Nigeria zijn het eindelijk presidentsverkiezingen. Vorig weekend werden ze nog in extremis uitgesteld door de kiescommissie. Het West-Afrikaanse land heeft een zeer jonge bevolking, amper drie procent is ouder dan 65 jaar. Maar de jonge bevolking krijgt geen verjonging aan de top. Tientallen kandidaten voelen zich geroepen om verbetering te brengen. Toch dreigen het inspiratieloze verkiezingen te worden tussen twee oudgedienden. De twee grote kanshebbers zijn namelijk: huidig president Muhammadu Buhari van de All Progressives Congress (APC) partij en oppositiekandidaat Atiku Abubakar van de Peoples Democratic Party (PDP).

De strijd voor de macht om de grootse economie en het land met de meeste inwoners van Afrika wordt dit weekend beslecht. Vorige weekend werden de verkiezingen nog vijf uur voor aanvang afgeblazen. Vele Nigerianen waren afgereisd naar de stemlokalen en een aantal stonden zelfs al aan te schuiven in de rij. Maar gisteren heeft de kiescommissie laten weten wel degelijk klaar te zijn voor de stembusgang.

Tijdens deze verkiezingen nemen twee ervaren politici het tegen elkaar op. Ook tientallen anderen willen verandering brengen als president, maar kleinere partijen met minder budget en een beperkt netwerk maken geen schijn van kans in deze West-Afrikaanse republiek. 

De 76-jarige Muhammadu Buhari

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Huidig president Buhari kwam in 2015 aan de macht. De 76-jarige oud-legerleider haalde het drie jaar geleden van toenmalig president Goodluck Jonathan (PDP). Het was de eerste keer dat een machtswissel in Nigeria zonder bloedvergieten verliep sinds de onafhankelijkheid van het land. Maar het is niet de eerste keer dat Buhari aan het hoofd van Nigeria staat, want van 1983 tot 1985 was hij staatshoofd nadat het leger de macht had gegrepen. Ook tijdens het presidentschap van Olusegu Obasanjo was hij minister van Petroleum en Natuurbronnen. 

Buhari wil nu voor een tweede termijn gaan. Tijdens zijn eerste campagne beloofde de man de corruptie aan te pakken en Boko Haram te verslaan.

Critici beweren dat hij vooral de corruptie bij de oppositie wou aanpakken. Tijdens zijn beleid heeft Buhari meermaals beweerd dat hij Boko Haram heeft verslagen. Vorig jaar heeft hij zelfs nog een miljard dollar aan extra fondsen vrijgemaakt voor het leger in de strijd tegen de terreurgroep. Maar het leger kon het gevecht niet winnen.

Tijdens zijn beleid heeft Muhammadu Buhari meermaals beweerd dat hij Boko Haram heeft verslagen

Integendeel, de terreurgroep lijkt net meer terrein te hebben verworven. De laatste tijd voerde de terreurgroep weer verschillende aanvallen uit. Ze zijn verre van verslagen. Veiligheid is een enorm belangrijk verkiezingsthema. En hoewel de president tijdens zijn campagne heeft opgeroepen om nieuwe strenge maatregelen tegen Boko Haram uit te vaardigen, blijft de vraag of de bevolking hem opnieuw zal geloven. 

Tijdens campagne van M. Buhari
AFP or licensors

Bovendien is de president tijdens zijn ambtstermijn verschillende keren voor "ongespecificeerde" medische behandelingen naar het Verenigd Koninkrijk gereisd. Hij heeft de Nigeriaanse bevolking nooit meegedeeld wat er aan de hand was. Zo deden er in december nog geruchten de ronde dat hij was gestorven en een dubbelganger zijn plaats had ingenomen.  

De 72-jarige Atiku Abubakar

AFP or licensors

Tegenkandidaat is de 72-jarige Abubakar. Hij is een Nigeriaanse zakenman en politicus. Abubakar was acht jaar lang vicepresident onder toenmalig president Olusegun Obasanjo. Maar de twee hadden een zeer stormachtige relatie. Abubakar werd ook al in verband gebracht met corruptie.

De oppositiekandidaat komt samen op met Peter Obi, voormalig gouverneur van de staat Anambra in het zuidoosten van het land. Een strategische keuze want Abubakar komt net zoals de huidige president uit het noorden en is moslim. Een tweede man kiezen uit het zuiden, dat voornamelijk christelijk is, is een goede zet. In het land speelt de afkomst van de politici namelijk een erg grote rol.

Ook Atiku Abubakar stond al verschillende jaren mee aan de leiding van het land. Of hij voor verandering zal zorgen als hij verkozen wordt, blijft de vraag

Atiku Abubakar en Peter Obi
AFP or licensors

Abubakar beschuldigt de huidige president ervan dat hij de economie niet goed leidt. De presidentskandidaat wil de veiligheid, economie en armoede in het land aanpakken, althans dat beweert hij in zijn campagne. Zo zou hij veel meer investeren in de oliesector en wil hij de economie tegen 2025 verdubbelen. Maar de man stond al verschillende jaren mee aan de leiding van het land. Of Abubakar zijn beloftes zal nakomen en effectief voor verandering zal zorgen als hij verkozen wordt, blijft de vraag.

De 55-jarige Obiageli Ezekwesili

Obiageli Ezekwesili

Een andere opvallende presidentskandidate is voormalig minister Obiageli Ezekwesili. De 55-jarige vrouw won aan bekendheid toen ze mee de vereniging oprichte die wereldwijd aandacht vroeg voor de meer dan 200 gekidnapte Chibok-meisjes door Boko Haram in 2014. Maar de vrouw staakte eind januari haar strijd omdat ze vond dat ze geen schijn van kans maakte tegen deze twee gevestigde waarden. Ze wil nu een coalitie vormen om zo een waardig alternatief te bieden tegen "het monopolie van de twee grootste partijen van het land", ACP en PDP. 

Obiageli Ezekwesili staakt haar strijd en wil een coalitie vormen om een waardig alternatief te bieden tegen de twee grootste partijen

AFP or licensors

VS en VK dreigen met visumverbod

Met uitzondering van de verkiezingen drie jaar geleden, heeft Nigeria een geschiedenis van geweld bij machtsoverdrachten. Zo kwamen er bij de verkiezingen in 2011 meer dan 800 mensen om toen Buhari werd verslagen door Goodluck Jonathan. Volgens analisten zal het deze keer opnieuw een nipte strijd worden.

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben al gewaarschuwd om de verkiezingen zonder incidenten of geweld te laten verlopen. Ze dreigen met een visumverbod voor iedereen die aanzet tot geweld bij deze verkiezingen. Verschillende Nigeriaans politici reizen namelijk geregeld naar het VK of de VS voor zaken, medische redenen of plezier. In 2015 hebben beide landen een gelijkaardige waarschuwing uitgevaardigd.

Verkiezingen in Nigeria in 2011

De VS maakt zich ook zorgen over de onveiligheid in het land en vraagt zich af hoe al de ontheemden kunnen stemmen

De VS maakt zich daarnaast ook zorgen over de onveiligheid in het land en vraagt zich af hoe al de ontheemde Nigerianen kunnen stemmen. Ze eisen vrije, eerlijke en vreedzame verkiezingen. 

Verschillende doden in aanloop naar de verkiezingen

Naast het feit dat de verkiezingen met een week werden uitgesteld zijn er in aanloop naar deze dag al verschillende Nigerianen om het leven gekomen. Zo werden er tijdens de druk bijgewoonde verkiezingsbijeenkomsten al heel wat mensen vertrappeld. De afgelopen weken kwamen nog minstens 14 mensen om het leven, toen ze werden vertrappeld tijdens een bijeenkomst van Buhari in de stad Port Harcourt. Bovendien heeft Boko Haram nog een aanval uitgevoerd op het konvooi van de gouverneur van de staat Borno, daarbij kwamen minstens tien mensen om. Of deze verkiezingsdag geweldloos zal verlopen, valt af te wachten. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen