Worden de Armeense Anna-Maria en haar familie zaterdag gerepatrieerd?

Het Armeense gezin dat al enkele weken opgesloten zit in het gesloten terugkeercentrum in Steenokkerzeel, wordt normaal gezien zaterdag gerepatrieerd. Hun papieren zijn in orde gebracht door de Armeense autoriteiten. Dienst Vreemdelingenzaken heeft intussen plaatsen op een vliegtuig geboekt, maar ze hebben nog eenmalig het recht om een vertrek te weigeren.

De Dienst Vreemdelingenzaken heeft bevestigd dat alles in orde is gebracht om de familie naar haar oorspronkelijke thuisland te brengen. Eerder was er commotie omdat de familie al drie weken is opgesloten in een gezinsunit van het gesloten terugkeercentrum, in Steenokkerzeel 127bis.

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen maakte zich zorgen over de gezondheidstoestand van het oudste kind, Anna-Maria (8 jaar). Uit een rapport van de psychiater bleek volgens hem dat de impact van de opsluiting groot was. De kinderrechtencommissaris herhaalde zijn oproep om kinderen niet op te sluiten.  

De papieren om België te verlaten en om Armenië binnen te mogen zijn in orde, en de vlucht naar Armenië is voor zaterdag geboekt. Maar het is er een zonder escorte. De familie kan dus nog steeds weigeren om te vertrekken.  

Maandag verloopt de maximale termijn voor hun opsluiting. Langer dan 28 dagen mogen gezinnen met kinderen niet in de gezinsunit verblijven. Mocht het gezin zaterdag weigeren te vertrekken, dan moeten ze maandag dus naar een open terugkeerhuis overgeplaatst worden. De uitwijzing gaat dan door van daaruit.

Meest gelezen