Videospeler inladen...

Kunnen protestmarsen verandering brengen? Een blik op onze Belgische geschiedenis

Voor een vierde donderdag op rij voerden studenten actie tegen het huidige klimaatbeleid. Ondanks de opnieuw talrijke opkomst hebben de initiatiefneemsters Anuna De Wever, Kyra Gantois en de 12.500 Brusselse betogers hun doel nog niet bereikt. Maar is betogen de beste manier om een doel te verwezenlijken? VRT NWS kijkt terug in de binnenlandse geschiedenis. 

Anuna liet zich inspireren door Greta Thunberg, een Zweedse klimaatactiviste van 16 die protesteerde voor het parlementsgebouw in Stockholm. Op de klimaattop in het Poolse Katowice gaf zij de wereldleiders een heuse bolwassing. “Jullie spreken enkel over een eeuwige groene economische groei, omdat jullie bang zijn om niet langer populair te zijn”, zei Thunberg in Katowice, “Mij interesseert het niet of ik populair ben. Ik wil rechtvaardigheid voor het klimaat, en een planeet die leeft.”

Mars door de geschiedenis

De grootste jongerenbetoging tot aan de klimaatmars haalde haar doel alvast. In januari ’68 protesteerden Vlaamse jongeren tegen de verfransing van het onderwijs aan de universiteit van Leuven. Toen bleek dat de Franstalige afdeling van de Leuvense universiteit permanent in Leuven wilde blijven, kwamen de Vlaamse jongeren massaal op straat. Uiteindelijk duurde het tot in ’78 tot alle Franstalige activiteit verdween van de universiteit. 

In 1983 lopen 400.000 mensen mee in een vredesmars tegen de komst van Russische en Amerikaanse kernwapens in West- en Centraal-Europa, tot op heden de grootste Belgische betoging ooit. De raketten kwamen er alsnog, al werden ze zes jaar later teruggehaald; het gevolg van het Intermediate-Range Nuclear Forces (INF)-verdrag tussen de Amerikaanse president Ronald Reagan en de Russische president Michail Gorbatsjov.

In 1996 kwamen 300.000 mensen op straat in Brussel tijdens de Witte Mars. Na het losbarsten van de zaak-Dutroux eisten de betogers dat het gerecht en de politie meer aandacht zouden besteden aan de bescherming van het kind. De oprichting van Child Focus moest daarbij helpen. Ook beval de onderzoekscommissie Dutroux in haar rapport in 1997 om de politiediensten te hervormen. 

Bekijk hieronder hoe Leuven Vlaams, de raketbetoging en de Witte Mars een impact hebben gehad: 

Meest gelezen