Zeeolifanten bezetten populair strand in Californië

Een populair toeristisch strand in de Amerikaanse staat Californië is afgesloten omdat het ingepalmd is door een kudde zeeolifanten. De dieren slaagden er de voorbije maand in het strand te bezetten, deels als gevolg van de shutdown, waardoor er geen natuurbeheerders aan de slag waren. De kudde is intussen uitgebreid met een 35-tal jongen en de dieren worden voorlopig niet verplaatst.

Aan de shutdown in de Verenigde Staten kwam vorig weekend voorlopig een einde, maar de gevolgen laten zich nog altijd voelen, ook op vlakken waar je het niet meteen zou verwachten. Een maand lang was er door de shutdown geen budget voor de federale instellingen in de VS en konden 800.000 ambtenaren niet of onbetaald aan de slag. Ook personeel dat instaat voor natuurbehoud verkeerde in die situatie.

Op een strand in Marin County, in de buurt van de Californische stad San Francisco, huist nu een kudde van tientallen zeeolifanten. Door de afwezigheid van natuurbeheerders konden de dieren zich ongehinderd van het natuurreservaat Point Reyes National Seashore naar Drakes Beach verplaatsen, een strand dat populair is bij toeristen.

Point Reyes National Seashore is de thuisbasis van een 1.500-tal zeeolifanten. In het verleden belandden verdwaalde zeeolifanten al eens in de buurt van het strand, zegt John Dell'Osso, woordvoerder voor het natuurreservaat, aan Amerikaanse media. Maar nu was het dus een grote groep van 50 tot 60 dieren.

Gidsbeurten

Allicht zijn de zeeolifanten op zoek gegaan naar drogere oorden omdat het strand waar ze oorspronkelijk naartoe trekken, overstroomd was. "Als er personeel geweest was, hadden ze er wel voor gezorgd dat de dieren niet op Drakes Beach zouden blijven zitten", aldus Dell'Osso. "Schudden met dekzeilen bijvoorbeeld, dat vinden zeeolifanten een vervelend geluid en dan zoeken ze andere oorden op."  

Maar de dieren zitten nu op het strand en zijn niet meteen van plan om weer weg te gaan. Ook niet nu de medewerkers van het park weer aan de slag gegaan zijn. De winter is het seizoen waarin zeeolifanten hun jongen ter wereld brengen en de oorspronkelijke kudde van 50 tot 60 volwassenen is intussen uitgebreid met een 35-tal jongen.

De parkbeheerders zijn niet van plan om de dieren te verjagen zolang ze hun jongen zogen. Het strand en de toegang naar het strand blijven daarom voorlopig afgesloten. In tussentijd overweegt het natuurreservaat wel om geleide gidsbeurten voor toeristen te organiseren.

Meest gelezen