Video player inladen...

Zoon van Melikan Kucam aangehouden in dossier van mogelijke fraude met humanitaire visa

In het onderzoek naar mogelijke misbruiken bij het verstrekken van humanitaire visa is nu ook de oudste zoon van het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam aangehouden. 

De 21-jarige zoon van Kucam werd dinsdag opgepakt en vervolgens door de onderzoeksrechter aangehouden voor mensensmokkel, criminele organisatie en afpersing. Hij verschijnt morgen voor de raadkamer die moet beslissen over zijn verdere aanhouding. 

Vader Kucam zou gefraudeerd hebben met humanitaire visa. Hij zou de visa verkocht hebben aan oosterse christenen uit Syrië. Uit ons  duidingsmagazine "Pano" blijkt dat de politicus tussen de 2.500 en 10.000 euro gevraagd zou hebben pér humanitair visum, terwijl voor zo'n visum normaal alleen administratiekosten betaald moeten worden. 

Volgens onze informatie is Kucams zoon minstens één keer met zijn vader naar Libanon gereisd. Tijdens die reis heeft de vader visa uitgedeeld aan mensen ter plaatse. Vader Kucam heeft van die trip in september vele foto's gemaakt en op veel daarvan is de zoon ook te zien.

De zoon was de voorbije week ook heel actief op Twitter, waar hij de verdediging van zijn vader op zich nam. "Het is niet duidelijk welke aanwijzingen het parket tegen de zoon heeft", zegt Stef Meerbergen, die de "Pano" over de zaak maakte. "Maar in tegenstelling tot zijn vader wordt de zoon niet beschuldigd van passieve corruptie, het aannemen van geld."

Eerder deze week werd ook een agent aangehouden in de zaak. Hij zou belangrijke informatie gelekt hebben uit het dossier kort voor er huiszoekingen plaatsvonden. Meerbergen vermoedt dat er de volgende dagen nog meer aanhoudingen kunnen volgen. "Het kan bijna niet anders. Als je de research bekijkt die wij hebben kunnen doen, denk ik dat er nog pionnen gaan vallen de komende dagen."

Beluister hieronder het gesprek met Stef Meerbergen in "De wereld vandaag":

Bekijk het gesprek met Stef Meerbergen in "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen