Zwaar verlies door extreem weer? Landbouwers kunnen voortaan bij de fiscus aankloppen

Landbouwers die zware verliezen lijden door extreme weersomstandigheden moeten voortaan niet langer wachten op een compensatieregeling. Als de gewesten een extreem weerfenomeen erkennen, zullen boeren meteen aan de fiscus geld kunnen terugvragen om de eerste noden te lenigen. “We willen vermijden dat te veel landbouwers failliet zouden gaan”, zegt ontslagnemend minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD).

Bij extreme droogte of felle overstromingen is het financieel harken voor landbouwers die hun oogsten verloren zien gaan. Vaak moeten ze lang wachten tot de overheid het extreme weer als een ramp erkent tot ze later een compensatie kunnen krijgen. Daar past de regering nu een mouw aan: boeren zullen meteen kunnen aankloppen bij de fiscus. De nieuwe regeling is vandaag goedgekeurd in de Kamer.

Ontslagnemend minister De Croo verwacht dat extreem weer de landbouwsector steeds vaker zal treffen. Daarom is nu een nieuwe regeling uitgewerkt. “Landbouwers die blootgesteld zijn aan extreme weerfenomenen, zullen een deel van belastingen die ze de drie voorgaande jaren betaald hebben op hun winst kunnen terugvragen”, legt De Croo uit.

Liquiditeitsproblemen

Deze nieuwe regeling moet volgens De Croo landbouwers helpen om door een moeilijke periode te geraken, als hun bedrijf getroffen wordt door extreme hitte of overstromingen. Vooralsnog kregen vele boeren toen liquiditeitsproblemen; ze hadden op korte termijn geen geld meer om hun bedrijf te runnen. Door de misoogst zagen ze het inkomen waarop ze gerekend hadden plots verdwijnen en bij de bank moesten ze vaak ook niet gaan aankloppen.

Er is geen specifiek maximumbedrag afgesproken, “maar het maximumbedrag is natuurlijk het totaal van de winstbelasting dat men betaald heeft in de voorbije jaren”, zegt minister De Croo “Het gaat niet om gigantische bedragen, maar het zal toch wel helpen om hun landbouwbedrijf door een moeilijke periode heen te loodsen.”

Meest gelezen